friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




A blogkatalógus-elméletig

2006.02.20. 20:45 hírbehozó

Ma lecserélődött a NolBlog címlapja. A Blogter-engine alatt futó új blogportál egyben alkalmat ad arra, hogy összehasonlítsuk a Blogter nyitóoldalával. Nos, első ránézésre a NOL-é a zavarosabb címlap, de második ránézésre már sokkal több jó pontot tudunk adni.

Először is nagyon hasznos, hogy a címlapon a bejegyzéseket, blogokat különféle automatizált toplistákban válogatják le. Ez egyrészt objektívvá teszi a "címlapozást" (lévén gépi), másrészt viszont nyomon tudjuk követni, hogy ki írt éppen friss bejegyzést, melyik blog a legnépszerűbb éppen, satöbbi. Ez pedig praktikus és hasznos.

A másik, ami második ránézésre is tetszett a blogkatalógus, mely csak elsőre béna és használhatatlan. Talán ez az első kezdeményezés itthon, mely megpróbálja megmutatni nekünk valamilyen tematika szerint az adott blogszolgáltató alatt születő összes blogot - legalább kezdőbetűk szerint. Ezt egyébként máris továbbgondolhatjuk. Mondjuk tehetnénk annyival interaktívabbá, hogy a leválogatás valós időben történik, miként ajaxos megoldásoknál, mikor az adatbázisból az éppen begépelt betűkkel szűkítjük a találatok körét. Sőt, nem csak blogcímekre, de címkékre, kategóriákra és szerzők nevére is lehetne bővíteni a keresés logikáját.

Ha már ajax, esetleg a blognév mellett - valami kis infóablakban - megjelenhetne az éppen aktuális bejegyzés és hozzászólás, kapcsolódó címkék, miegymás. Sőt, ha már itt tartunk a blogkatalógus lehetne maga a címlap is. A toplisták meg mehetnének a körítésnek, oldalhasábokba. Szóval feltaláltuk a következő generációs magyar blogportált: az okosan, több lépcsőben, több szempontból és interaktívan kereshető blogkatalógust - akár a blogteres, freeblogos és egyéb helyeken születő blogok együttes lefedésével. Metakatalógus, blogokból. A www.blogkatalogus.hu lehetne a címe. A domain egyébként még szabad. Vigyázz, kész, rajt.

komment Címkék: webkettes gyár

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása