friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




3+1 segítség bloggereknek

2006.03.11. 15:30 hírbehozó

Vegyünk néhány olyan webes alkalmazást, melyek megkönnyíthetik a blogger életét. A saját hírportálok vagy rss-olvasók használói például szembesülhetnek azzal a problémával, hogy túl sok a hírdoboz, és jó lenne, ha nem kellene minden egyes rss-csatornára külön dobozt létrehozni, hanem össze is gyúrhatnánk az rss-eket. Nos, aki érti a problémát, sőt, szeretne is megoldást rá, annak ajánljuk a FeedBlendr-t. Regisztráció nélkül tudjuk összefűzni rss-csatornáinkat egyetlen rss-csatornává. Nagy segítség, hogy mondjuk az összes kedvenc blogunk rss-kimenetét egyetlen rss-csatornában tudjuk tárolni.

A másik alkalmazás, mely nagy segítségére lehet a bloggereknek, egy igazi ajaxos cucc. Nyilván mindenki került már olyan helyzetbe, hogy nem volt kéznél egyetlen olyan szoftver sem, mellyel a képeinket gyorsan és egyszerűen megfelelő méretre vághattuk volna. Vagy azért mert eleve nincs ilyen program az otthoni gépünkön, vagy azért, mert idegen gépről blogolunk, ahol nincs idő és lehetőség képszerkesztő programokat telepítgetni. Nos, nekik lesz nagy segítség a Pixoh, melynek segítségével a weben vagy a gépen található képeket egyszerűen megvághatjuk, méretezhetjük, forgathatjuk és el is menthetjük a megszerkesztett képeinket (tetszés szerinti minőségben és kiterjesztéssel). A Pixoh zseniális ajax-megoldás egy olyan munkafolyamatra, melyről eddig azt hittük, csak offline lehet elvégezni.

Aztán van még egy rss-alkalmazás, mely a fentiekkel ugyan minőségben nem veszi fel a versenyt, de mindenképpen említésre méltó. Nyilván mindenki dühöngött már azon, hogy némely kedvenc weboldalának nincs rss-feedje. A FeedYes azt ígéri nekünk, hogy olyan weboldalakhoz gyárt le rss-csatornát, amilyenhez csak akarunk. Nekünk mindössze csak a kérdéses weboldal url-jét kell megadnunk. Kipróbáltuk, és vegyesek a tapasztalatok. Természetesen nagyon nehezen tud különbséget tenni egy weboldal hasznos és haszontalan szöveges tartalmai között. Ezt a problémát úgy próbálják meg kiköszöbölni, hogy a headline karakterszáma szerint lehet szűrni a szöveges tartalmakat. Hát, meglehetősen vegyes megoldást jelent ez a próbálkozás is. Azért ügyes, és az igény, amiből megszületett, jogos és valós.

[update1] Sokat gondolkodtunk, hogy ide tegyünk-e egy negyediket is. Mindegy, ha már szóba jött... Ez is egy ajaxos megoldás, melynek használhatósága még kérdőjeles, de az ötlet mindenesetre említésre méltó. A Gabbly azt tudja, hogy a chatablakot "ráemeli" az adott weboldalra, amit nézünk. Tehát megadunk egy URL-t, és a Gabbly legyártja azt a szájtot a saját aloldalának, és ráhelyezi a chatablakot. (A HH chates verziója például ilyen.) A cél az, hogy olyan chatablakot hozzanak létre, mely nem gátolja meg a netezőt abban, hogy ugyanabban az ablakban egyszerre böngészhessen weboldalt és chatelhessen. Igen, ez nem pop-up, és igen: nincs szükség új ablakok megnyitogatására. Van egy "Embed" verzió is. Ez annyival tud többet, hogy mi magunk mondhatjuk meg a chatablak nagyságát, és legenerálva az ablak html-kódját, beilleszthetjük azt a blogunkra, weboldalunkra. Kipróbálni azért érdemes.

komment Címkék: webkettes gyár

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása