friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




A Microsoft keres téged

2006.04.26. 18:47 hírbehozó

Nyilván sokan csodálkoztak, mikor a gép kikapcsolásakor a Windows figyelmeztette őket, hogy mindjárt, mindjárt, csak még hadd töltsön le egy frissítést. Nos, aki nem tudná, a Microsoft legújabb kampánya, hogy ellenőrzik a gépeket, persze azzal a céllal, hogy kiszűrjék, kinek nincs jogtiszta oprendszere.

Ez az úgynevezett Windows Genuine Advantage program, de hívhatjuk szájberrendőrségnek is. Azért megijedni nem kell, mert Brien Krebs (Wpost blogger) helyettünk is küldött egy levelet a Microsoftnak, akik válaszukban megnyugtatták: a kliensszoftver nem gyűjt különösebben adatokat, mármint olyat, amivel be lehetne azonosítani a nem jogtiszta szoftvert használókat, csupán IP kereséseket végeznek, ami ugye nagyjából azért mégis belövi, hogy hol lakik a júzer. Persze nem úgy, de mégis.

Elvileg a nem jogtiszta szoftvert használók rendszeresen kapnak majd a gépükre értesítést arról, hogy rossz úton járnak, és legyenek szívesek befáradni a legközelebbi XP-boltba, és kifizetni a szoftvert. Bár egy csomó mindent nem tölthetnek le, telepíthetnek ezek a júzerek a jövőben (például az Internet Explorer 7-est), állítólag a biztonsági frissítéseket nekik is odaadja a Microsoft. Na nyilván nem azért, mert olyan jófejek, hanem mert nem akarják, hogy összedőljön a világ komputerhálózata, és mindenféle bugok uralják el a nappalikat meg a garázscégek garázsait.

Jó kérdés egyébként, hogy mi a megoldás. Nyilván nagyon sok embert érint a probléma, és nyilván senki sem fog áttérni hirtelen SuSE Linuxra csak azért, mert a Microsoftnak éppen most ilyenje van. Ja, és a BBC egy médiacég, ha valaki nem tudná.

komment Címkék: betiltott bejegyzések

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása