friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




newyork#8 - A Jóbarátok háza és a fasorok

2006.09.23. 17:44 hírbehozó

New York persze organikusan fejlődő város volt mindig is, idővel pedig egy meglehetősen sokarcú város lett belőle. Maga Manhattan is valójában több város szerves egymásbaolvadásából nyerte mai arcát.

Manhattan sokszínűsége a leglátványosabban a Greenwich Village nevű városrésznél érhető tetten. A tipikus magasházas, ipari jellegű városrészben sétálunk, majd hirtelen egy angol kisvároska házai közt találjuk magunkat. Nem csak olyan érzése van az embernek, hogy egy másik városba lépett hirtelen, hanem mintha egy egész földrészt utazott volna - keletre.



Greenwich Village abban is különbözik New York eddig általam felfedezett részeitől, hogy zömében fehérek lakják. Ez elsősorban nyilván annak köszönhető, hogy méregdrágák az itteni ingatlanok. Szintén újdonság, hogy Village az eddigi egyetlen városrész, ahol az utcákban is fasorok vannak. New York többi részén maximum a városi parkokban (city parks) találkozni növényzettel. A felhőkarcolók és magasházak tövében egyáltalán nincs zöld.

Village külön fejlődött Manhattantől. Ez volt a Manhattan melletti falu. Később a művészek és bohémek tanyája lett, majd pedig az egekbe futottak az ingatlanárak, s mára az egyik legdrágább környék. Village arról is híres, hogy például itt játszódik a Jóbarátok, és itt él Carrie Bradshaw is. Lefotóztuk a házat, ahol Monicáék lanknak. Ez az, itt jobbra, a piros kávézóval a földszinten.

Tegnap, mikor itt jártunk, egy forgatási helyszínbe botlottunk. J. J. Abrams (Lost) most forgatja legújabb sorozatát, a 6 Degrees-t. (Lehet hogy az iwiwről fog szólni? lol)

Szóval a Village egy egészen más világ. A virtuális világban sorozatszereplők lakhelye, a való világban pedig egy sziget a világ legzizegőbb városának szívében. A tévégeneráció pedig már nem igazán választja el a kettőt. Monica Gellernek ugyanakkor nincs kapucsengője. Vuff.

2 komment Címkék: new york

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása