friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Wikiality - az izgalmas valóság

2006.10.21. 00:33 hírbehozó

Steve Colbert nem csak a magyar hídjáról híres. Eleve tudatosan építi magát a weben. A YouTube-on például kismillió Colbert Report adásrészlet látható. Hogy a torrentszájtokat ne említsük. És nem gondolnánk, hogy csatornája, a Comedy Central eddig ezt ne vette volna észre. Szóval szereti, ha róla beszélnek a weben. És beszélnek is.

A radikálisan konzi Fox Newst parodizáló show-ja egy fogalommal, egy életérzéssel lett halhatatlan. Mindjárt az első adások idején. Colbert kitalálta magának a truthiness szót. Az igazságnak semmi köze a logikához vagy az értelemhez. Az az igaz, amit én zsigerből annak érzek. (Az egész gondolatmenet igazából a Bush-féle gondolkodás szarkasztikus jellemzése.)

De a Wikipedia is így működik Colbert szerint: az a tény, amit a felhasználók oda leírnak. Minden csak vélemény, igaz pedig az, amit a többség annak gondol. Véghez kell vinni a tudás demokratizálását. Nem az az igaz, amit a tudósok annak mondanak, hanem amit a többség annak gondol. (Pl. volt-e Saddamnak tömegpusztító fegyvere? a majmok-e az őseink? a bevándorlók jó emberek-e?) Na, de amire ez a post ki van hegyezve, az a most indult Wikiality. Vagyis a colbertizmus, a truthiness wikiszájtja. Ez egyben a hónap linkjei is ebben a galaxisban. Jó szórakozást.

Ja. Minden ezzel kezdődött:
 

3 komment Címkék: colbert tévémaci

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása