friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Jetlag, worklag

2006.12.17. 00:21 hírbehozó

Az elmúlt napokban az éjszakába, sőt reggelbe nyúló munka könnyedén sodort ismét a jetlag állapotába. (Utoljára a New York-i utazás idején éltem át. Főként hazaérve volt nehéz a visszarázódás.) Az ember ilyenkor egy kicsit aliennek érzi magát: máskor kel és máskor fekszik, mint a többi ember. Az éjszakában frissebb az agya, s - lévén december közepe van - a nappali, világos órákból szinte alig kap valamit.

A jetlag, worklag, vagyis az ébrenléti napszak drasztikus eltolódása azonban néhány pozitív következménnyel is jár. Az egyik, hogy nem kell félnünk, ha ezekben a napokban bulizni megyünk: tuti bírni fogjuk végig. Hiszen eleve a reggeli elalvásra vagyunk beállva. A másik előny, hogy olyankor vagyunk ébren, mikor a többi rendes ember alszik, és ebből az állapotból nézve a világ egy sokkal nyugodtabb, csöndesebb (és persze sötétebb) helynek tűnik.
The condition of jet lag generally lasts a few days or more, and medical experts have deemed that a recovery rate of "one day per time zone" is a fair guideline.
Ha ezt vesszük alapul, még legalább egy hetem van, hogy visszaálljak. Addigra pedig már betéve fogom tudni az utolsó és első műsorokat a tévéadókon.

4 komment Címkék: betiltott bejegyzések

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása