friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Miért érdekesebb az amerikaiak élete mint a miénk?

2007.01.17. 00:04 hírbehozó

Megfigyeltétek már? Az amerikai híradásokban naponta jelennek meg elképesztő történetek. Mint például ez itt. Szűkebb környezetünkből, Európából azonban sokkal kevesebb. Annak ellenére, hogy mi többen vagyunk, vagyis egy véletlenszerűen kiválasztott amerikai állampolgárral elvileg kevesebb "elképesztő" sztori történhetne meg mint egy európaival. Pláne ázsiaival.

Akkor mégis miért az amerikaiakkal történnek meg inkább ezek a furcsa történetek.

Első válasz: azért, mert az európai sajtó, és eleve Európa közös nyelve - bárhogy is szépítjük, finomítjuk - az angol. S mivel az angolszász országok messze legnagyobbika az USA, érthető, hogy az ott történt dolgok érnek el leghamarabb hozzánk külföldről. Ugyan, hány európai újságíró vagy hírügynökségi munkatársa követi a svéd, portugál vagy akár német (!) médiát (politikaitól a bulvárig) napi rendszerességgel?

Második magyarázat: az amerikai média sok tekintetben nyíltabb, kevésbé prűdebb, olajozottabban működő mint Európa. Biztosra vesszük, hogy Magyarországon is több "fura" sztori létezik mint ahányról a magyar sajtó beszámol. Amerikában mindent megír a média, és könnyebben kerülnek fel a lokális hírek az országos médiába, s onnan a világsajtóba.

Harmadik magyarázat: ne feledjük, az internet amerikai találmány. Az internet nyelve - még inkább mint a médiáé - az angol. Az angol webtartalmak könnyedén olvasóra lelnek a világ minden pontján. A többi nyelv zárvány a weben is.

Negyedik magyarázat: szerintetek?

6 komment Címkék: az olvasó agya

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása