friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Re: A Primavera és a Sziget összehasonlító elemzése

2007.06.07. 11:08 hírbehozó

Eszpee összehasonlításához lábjegyzet.

A Primavera az, ami a Sziget lehetett volna, ha nem viszik el egykoron a gagyi "minden jöhet" irányba, és még ma is a koncertekről, sőt, a progresszívebb előadókról szólna a fesztivál. Ehhez mérten valóban sokkal homogénebb, és egyszersmind kellemesebb a Primaverára járó közönség, s a zenék pedig újak, frissek, kísérletezőek. Aki kimegy a Primaverára, az képvisel valamit.

Aki kimegy a Szigetre, nem képvisel semmit. A Primavera láthatóan nem is kíván hatalmas népi hurrá, vurstli lenni. Az emberek tényleg a koncerteken vannak, és a progresszívebb zenéknél a rajongók mellett sok a pusztán érdeklődő néző. Ez nagyon jó és pezsgővé teszi az egész fesztivált. A Szigeten nem tudok évek óta úgy kimenni, hogy ne ütközzek bele 10 olyan koncertbe, ami nem hogy nem az ízlésem, de kifejezetten ne lennék rosszul tőle. Nekem az is bejön, hogy a Primaverán nincs az a kajadömping, ami a Szigeten.

Nem enni mentünk, hanem végignézni azokat az előadókat, akiket idehaza mégcsak esélyünk sincs megnézni. Egyszerűen azért, mert a Sziget jópár éve azt az irányt képviseli, hogy a Kool and the Gang és a Korda Györgyön/Fásy mulatón való röhögés a szubkultúra. Ezt már csak bándzsidzsámpinggal és iszapbírkózással, meg sok értelmetlen hülyeséggel kell nyakonönteni, és kész a magyar fiatalság szocializációs tere. Jó, hogy mások - mégha 2000 kilométerre is innen, de - máshogyan gondolkodnak erről.

Attól mert van Sziget, persze még lehetne olyan fesztivál is Magyarországon, mely a progresszív, törekvő, valóban reményteli és értékes/érdekes/izgalmas/friss zenékre specializálódik, és nem pusztán arra, hogy minél több sört és energiaitalt itasson meg a fesztivállátogatókkal, valamint hogy arcfestésre, vattacukorevésre és ökörburgerre szoktassa őket.

Mivel a magyar fesztiválok többsége biztonsági játékot játszik, és a tévék és rádiók által megkreált - néha közepes, néha jobb - "sztárokat" nyomatják orrvérzésig, fel fog nőni egy generáció, vagy már több is, mely nem volt az első pár évben a Szigeten, semmit nem tud a világról, csak annyit, amennyit a mai Szigeten a színpadokon lát belőle, meg amit a Viván tolnak az arcába. Olyan országban élünk, ahol a Faithless 2007-ben progresszív zenének számít.

A fiatalabb generációknak egyetlen esélye, ha elfordulnak a tömegmédiumoktól, legalább részben, és saját zenei ízlésüket, közösségüket a MySpace, a Last.fm és a hasonló zenei szájtok segítségével építgetik.

Az mp3-lejátszók, a torrentek és zenei közösségi szájtok világában NEM kell, sőt, nem is szabad többé a zenetévékre, zenemagazinokra támaszkodni. Ott az a temérdek angol nyelvű zenével foglalkozó blog, dj-szetteket megosztó szájt és fórum. Tessék onnan halászgatni, próbálgatni az újakat.

Ha ez a generáció is valamilyen szinten be tud kapcsolódni a nyugat-európai és amerikai myspace- illetve lasft.fm-, ipod-generáció életstílusába, akkor van remény arra, hogy egyszer idehaza is lesz egy kis Primavera, vagy legalább egy kicsivel jobb Sziget line-up. Esetleg lesznek hazai Arctic Monkeyk, CSS-ek is, és nem csak Tankcsapda, Máté Péter emlékkoncert és Napalm Death.

Nagyon fontos, hogy ne csak új zenéket fedezzen fel magának a legfiatalabb generáció, hanem ezeket a zenéket, vagyis saját zenei ízlésüket meg is osszák ismerőseikkel, a világgal. Erre kiváló eszközt jelent a web. Tölteni, megosztani, ajánlani egymásnak, tölteni, megosztani, ajánlani egymásnak. És leszarni, hogy a mittoménmilyen charton valakik épp meddig nyomnak fel és kit.

Get involved!

6 komment Címkék: zene primavera

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása