friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




5 klikk: a fiú és a lány eredete

2007.06.24. 18:56 hírbehozó

A redditen találtam a linket, mely az angol "girl" kifejezés etimológiára mutat a Wikipedián. Eszerint a girl kezdetben a fiút és a lányt egyaránt jelölte. A megkülönböztető jelzés a "gay" és a "knave" volt. Vagyis a lányokat "vidám lánynak", a fiúkat pedig "rosszcsont lánynak" hívták.
A female child was called a "gay girl"; a male child was called a "knave girl". Like many other words that originally were not gender-specific, "girl" gradually came to be used primarily and then exclusively for one sex.
Oké, ha már ennyire belemelegedtünk a témába, miért ne néznénk meg az angol "boy" szó etimológiáját is a Wikipedián. Itt már nem annyira egyértelmű a helyzet. De az biztos, hogy a fiúgyermekeket nagyon régen mindenképpen valami rosszcsont kis ördögöknek szerették elképzelni.

A szócikk szerint nem elképzelhetetlen, hogy ez a szó is az úgynevezett babytalkból alakult ki. A gyerekekkel való gügyögésnek is van persze szócikke. Amiből meg megtudhatjuk azt a nyilvánvaló tényt, hogy a szülő és a baba közti babytalk kultúránkban még két fontos kommunikációban jelenik meg: a lekezelő beszédben és flörtölés közben.
Amúgy a boy és a girl is jelentett valaha szolgát vagy cselédet. Úgyhogy a lekezelő hangnemű babytalk valójában csak visszatérés a gyökerekhez. A flörtölés és a babytalk közös metszete pedig csilván a becézés.

Ma ennyit tudtunk meg 5 klikkből, girls.

(Aki ismeri a magyar lány és fiú szavak eredettörténetét, ne hallgassa el.)

1 komment Címkék: csak tanulékonyaknak 5klikk

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása