friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




A kalotaszegi vásár és az 50 évvel ezelőtti tudományos futurizmus

2007.10.20. 18:29 hírbehozó

Borongós, esős napra ébredtünk egy víz- és fűtés nélkül átvészelt báródsomosi éjszaka után.  Szóval a borongós reggelen a szomszédos Negreni mellett található feketetói vásárba tartottunk néhány kollégával. (Ad hoc erdélyi kirándulás.)

Romantikus kalotaszegi népi-nemzeti, törökmézes, kalácsos, krumplilepényes, mentés vásározás helyett egy lepukkant, szemetes, limlomárussal teli bolhapiacot kell inkább elképzelni, ahol enni is életveszélyes. Főleg egy leprás cigányasszony és a rühes kóborkutyák között, a korhadt fapultnak támaszkodva.

Mindamellett a feketetói vásár épp elég színes és nagy ahhoz, hogy még az olyan alienek is találjanak maguknak kedvükre való vásárfiát, mint amilyen egy kisebb csapat budapesti, romkocsmákon edződött, ám kalandvágyó, a helyi kolorlokálban azonnal feloldódó indexes.

A Földes kolléga képgalériájában látható második világháborús náci ereklyéket is az az úr árulta, aki fiát rendszeresen arra utasította, hogy harmonikázzon a vásáros közönségnek. A bajszos, cowboykalapos úr néha le is teremtette a tizenéves fiút, mondván, "régen tehetségesebb voltál, több pénz került".

Nos itt láttam meg egy rakat 50-es/60-as évekből való Élet és Tudományt. Belelapozgatva egészen groteszk egyvelege szűrődött át az ötven évvel ezelőtti jövőfelfogásnak: optimizmusában mókás és naivitásában érdekfeszítő egyszerre.

Némi valutamixelős alkudozás, színházisas csapkodás és durcáskodás után végül sikerült megfelelő áron hozzájutnom tíz példányhoz. Ezekből fogok szemezgetni a következő hetekben. Ha lesz időm.

komment Címkék: tudomány csak tanulékonyaknak

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása