friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Sörháború, magyar forduló, előny az amerikainál

2005.07.16. 17:39 hírbehozó

Újabb fejezete zárult le a nagy sörháborúnak. Egyelőre a magyar hírmédia még nem számolt be róla, így egy soványka AP-hírre kell hagyatkoznunk. Eszerint a magyar bíróság döntött: a "Bud" nevet ezentúl csak az amerikai Anheuser-Busch használhatja hazánkban, a cseh Budejovicky (Budweiser) Budvar nem.

A két cég egyébként 1906 óta vív egymással a "Bud" elnevezésért.
Az amerikai cég állítja, már 1876-ban is Bud-nak becézték az ő Budweiserüket, míg a cseh serfőzde csak 19 évvel később alakult meg. Az ügy nem ilyen egyszerű: az amerikai Bud-ot is egy cseh alapította, aki a fáma szerint éppen a Ceske Budejovice-i serfőzdék miatt nevezte amerikai termékét Budweisernek. A csehek egyébként 1265 óta főznek "Budweisert", ami szerintük a speciálisan Ceske Budejovice-i pilsner sör elnevezése. (Egyébként a pilsner meg egy másik cseh város, Plzen [Pilsen] nevét őrzi.)

Mindehhez már csak annyit tennénk hozzá, hogy a Budapest Airport magát BUD-ként rövidíti, és ez a felirat szerepel azoknak a poggyászán, akik Ferihegyre érkeznek repülővel. Mégsem gondolta eddig senki, hogy ingyen sörre utalna a lágidzsra ragasztott "BUD" felirat. Arról nem is beszélve, hogy Bud Spencer is azért választotta ezt a helyes keresztnevet, mert imádta a Bud-ot.
The American one, bud.

komment Címkék: a legolvasottabbak

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása