friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




"Amit a born írt"

2005.10.12. 12:47 hírbehozó

Az önjelölt bloggerpolitikusok Tihanyból, kormányzati támogatással összerittyentett buliból fontoskodnak. Az Internet Hungary-ről körülbelül az jut az eszébe az embernek, mint a községi politikai klubokról. Összejönnek az arcok, akik mindent tudnak egymásról, jól megbeszélik egymás között, hogy miért gondolnak mindent nagyon profin, koherensen, relevánsan, aztán hátbaveregetik saját magukat és szakmabéli szerelmeiket, majd hazamennek, és büszkén kipipálják a fogmosópohár fölött a post-it-en: parasztkolbász, levinni a kutyát, észosztás a Balcsin.

Az Internet Hungary-ben a legszánalmasabb, hogy a fővédnököt úgy hívják, hogy Informatikai Minisztérium. Lehet enni az adófizetős pogácsát, meg lehet hallgatni Kovács Kálmán nyitóbeszédét*, viszonozni kávészünetbéli "csak így tovább, gyerekek" mosolyait. ("Hölgyeim és uraim, nagy megtiszteltetés...") Az előadások többsége is a szürke minisztériumi várótermek "az igazság az, hogy"-hangulatát idézi. Vajon milyen újságíróetikai elv mentén kell valakinek közpénzes kávégzatást követően Kóka János elképzeléseit** hallgatni? (Baja Ferenc és Pokorni Zoltán közé szorulva a padon, ó, be szép is volt...)  Mitől szakmai az a konferencia, mely inkább a politikai holdudvarépítés melegágya?

Ha már kovácskálmánozás és kókajanizás megvolt, lehet még hallgatni Draskovics Tibor elképzeléseit az internetről, meg Csepeli György kormányközeli gondolatait a jövőről. Önjelölt szakértők konferenciája, sok-sok idegen és értelmetlen kifejezéssel, benfenteskedéssel, fanyalgással és hurráoptimizmussal. "A konferencia házigazdái: Bombera Krisztina (tv2), Kálmán Olga (atv) és Radnai Péter (PlayBoy)". Reliable.

Az Internet Hungary szakmai és eszmei üzenetei
(csak szakértőknek!)

* "Kovács Kálmán informatikai és hírközlési minszter nyitó előadásában elmondta, hogy az infokommunikációs-informatikai (IKT) szektor meghatározó szerepet játszik az ország modernizációjában, s ma már az export 14 százalékát adja. A szektor kivitele 1996 és 2003 között a tízszeresére nőtt. Az utóbbi két év alatt az internet egyedi látogatóinak száma két és félszeresére nőtt, ám mivel a jövő év elejétől a közigazgatásban bevezetik az elektronikus aláírás használatát, felgyorsul a digitalizáció a civil és az üzleti szférában is. Újabb lökést adhat az internetnek az is, hogy az előrejelzések szerint jövőre a szélessávú internet elérés bruttó előfizetői ára a lélektani határnak számító 5.000 forint körüli szintre csökken. Kovács Kálmán elmondta, a telekommunikációs piac megnyitása helyes volt, hiszen ma a korábbi 6 helyett 25 szolgáltató működik, s az árak is mérséklődtek: bizonyos területeken 2002 és 2005 között nominálisan 40-50 százalékkal, míg átlagosan is legalább 10 százalékkal. Elmondta: 2005 végéig 2.500 település kapcsolódik széles sávon az internethez, ám még mindig jelentős az ország digitális deficitje, hiszen a felmérések szerint a 14 éves korosztály 20 százaléka még sohasem használt számítógépet. Ugyanakkor tény az is, hogy a vállalati internet penetráció ma már megközelíti a 80 százalékot." (forrás: ihm.hu)

** "Kóka János, gazdasági és közlekedési miniszter úgy vélte, azért a legfontosabb feladat a versenyképesség növelése, mert csak ekkor van remény arra, hogy az ország belátható időn belül, 10-12 év alatt eléri az osztrák fejlettségi szintet. Ehhez a miniszter szerint csökkenteni kell, illetve át kell szervezni az állami bürokráciát, javítani kell a tőkepiaci-befektetési feltételeket, s növelni kell a kutatás-fejlesztésre fordítandó összeget. A cél az, hogy öt éven belül ez az összeg megkétszereződjön, tíz éven belül pedig megháromszorozódjon." (Forrás: ihm.hu)

komment Címkék: a legolvasottabbak

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása