friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Megint reccsent egyet a napilapguruk széke

2006.01.09. 11:41 hírbehozó

A múltkori kirohanásunkra rezonál a BURST! Media legutóbbi felmérése. Eszerint az 54 év feletti amerikaiak egyre többen neteznek, az offline tartalomfogyasztás rovására. Ez meglehetősen rossz hír például a napilapoknak, melyek jelenleg elsősorban az 50-es korosztályból élnek. A kutatásból az is kiderül, hogy az idősebb generáció miért szereti az online tartalomfogyasztást.

A legnépszerűbb indok, hogy "igény szerint jutok hozzá a tartalomhoz" (55 évnél idősebb netezők 69,2 százaléka) , és legalább ilyen népszerű magyarázat az idősek körében, hogy "az interneten sokkal pontosabb információkhoz juthatok" (67,5%). Utóbbi azért elég meglepő, főleg annak fényében, hogy a napilapok, és eleve az offline média szeret kérkedni azzal, hogy ők hitelesebb hírforrás, mint az online zöldségek. Úgy tűnik sok olvasójuk nem osztja ezt az impozáns önbizalmat.

A harmadik legnépszerűbb indok az idős internetező korosztály körében, hogy a neten "frissebbek a tartalmak", valamint, hogy "a neten sokkal több forrás áll rendelkezésre", és "jobban fokuszált a tartalom". A válaszolók kétharmada mondta azt, hogy többet netezik, mint egy évvel ezelőtt, és ennek eredményeként kevesebbett fogyaszt offline (tehát elsősorban print) tartalmakat.

A felmérés szerint az 55 év felettiek elsősorban a napilapolvasás rovására neteznek (44.1%), másodsorban a rádiózás rovására (44%), picit kevesebben vannak, akik a tévézésből csippentik le az időt (43,6%), és a legkevésbé a magazinolvasást befolyásolja az egyre intenzívebb netezés (36,6%). Nincs tehát semmi új a nap alatt. A magazinolvasást többnyire békén hagyja a növekvő netezési kedv, a napilap pedig, mint formátum a halálán van.

A kutatás fontossága, hogy rámutat: az internetes tartalomfogyasztás nem a fiatalok kiváltsága, másodsorban pedig a napilapok veszélyben érezhetik eddigi leghűségesebbnek hitt bázisukat, az időseket.

Egyben azt is megállapíthatjuk: egyre inkább érdemes az idősebbek igényeit kielégítő netes tartalmakat, szolgáltatásokat előállítani. 

komment Címkék: az olvasó agya

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása