friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Elfogták-e Ratko Mladicot? [update3]

2006.02.21. 18:39 hírbehozó

Talán véget érhet az utolsó nagy vesszőfutás. A szerb hírügyökségek szerint hamarosan elfogják Ratko Mladicot, akit egyből el is szállítottak Belgrádba. Bár a hírt a szerb kormány tagadja, azért egy helyi tévé váltig állítja, hogy mégiscsak igaz. Az AP amerikai hírügynökség pedig arról ír, hogy meghatározták Mladic helyét, és jelenleg tárgyalnak arról, hogy adja fel magát.

Mladic a délszláv háborúk egyik főbűnöse. Neve egybeforrt az etnikai tisztogatásokkal, többek közt az egyik legvéresebbel is. 1995-ben az ő vezetésével mészároltak le közel 8000 bosnyák férfit és fiút Srebrenicában, az ENSZ-békefenntartók szeme előtt. Tíz évet kellett várni arra, hogy elkapják. (Ha tényleg...) Ráadásul a korábbi mendemondákkal ellentétben otthon, azaz Boszniában bújkált állítólag.

[20:24] A szerb b92 - ahogy bejelentették az állítólagos körbekerítés hírét - szerveroldalon nem bírta a terhelést, és összeomlani látszott. Most, mikor újra elérhető, egy hosszabb anyag olvasható a legfrissebbekről. A b92 saját értesülései szerint elfogták Mladicot. A több forrásból, nem hivatalosan megerősített hírt ugyanakkor cáfolja a kormány. Srdjan Djuric, a szerb kormány kommunikációs hivatalából tagadta ezt az értesülést. Az mindenesetre érdekes, hogy a nemhivatalos értesülések szerint Mladic már útban van Hága felé, míg a kormány határozottan cáfol. Meglátjuk, kinek van igaza.

[22:05] A szerb kormány egyre határozottabban tagadja, hogy elkapták volna Mladicot.
Djuric este egyenesen úgy nyilatkozott, hogy a Mladic elfogásáról szóló hírek "manipluláltak, és téves információkon alapulnak, melyek károsak, s nem segítik elő a szerb kormány és Hága közeledését." Ugyancsak határozottan tagadta a hírt az EUFOR szóvivője. Na ez már eléggé úgy hangzik, hogy nem lesz ma este háborús főbűnös a tévéképernyőn.

komment Címkék: a legolvasottabbak

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása