friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




A webkettes 'arcfelismerő' első napjai [update1]

2006.03.24. 15:11 hírbehozó

A Digg óta talán a legnagyobb várakozás a Riya nevű webkettes képmegosztó szolgáltatást övezte. A beharangozó szerint ezzel az alkalmazással képeket tölthetünk fel és oszthatunk meg barátainkkal. Oké, ezt a Flickr is tudja, tehát mi ebben a nagy szám?

Hát az, hogy a Riya rendelkezik egy "arcfelismerő" engine-nel, melynek segítségével automatikusan azonosítja, és megfelelően felcímkézi nekünk a képeket. Persze az alkalmazást "tanítani kell" a képeinken szereplő arcok "felismerésére", de állítólag egy idő után abszolút olajozottan megy neki magától is. Azt egyelőre nem tudni, hogy hogyan lehetséges ez. Vagyis: hogyan képes felismerni az arcokat? "Megtanulja" őket? Esetleg megkérdezi az okos tudakozót? Az arcfelismerés misztikus dolog - ha gép csinálja.

Elvileg ki lehet hagyni a felismertető tréningezését, de nem érdemes, hiszen ez a Riya varázsa. Természetesen a képeket publikussá tehetjük, de megtarthatjuk őket privátban is. Jó webketteshez mérten a publikus képek közt több módon is kereshetünk. Van például egy GoogleMap-es verzió, amiből kiderül, hogy már magyarországi nyilvános album is van.

Állítólag a Riya azt is tudja, hogy a képeket a "megfelelő" irányba forgatja el, majd megkapja a metacímkét, és máris kereshetővé válik. A Riya megint szemléletes bizonyítéka annak, hogy a webkettő színtiszta innováció. Kár lenne vitatni.

Nos ennek az egész arcfelismerés dolognak a varázsa annyira felizgatta a netezőket, hogy két nap alatt állítólag 1 millió képet töltöttek fel a legelső és legszerencsésebb júzerek - legalábbis ezt állítja Tara Hunt, a Riya főbloggere. Közben a Cnet csinált egy bemutatót is a Riyáról, amit itt lehet megnézni. Mi még nem láttuk belülről. De Blumihoz hasonlóan nem fogunk késlekedni tovább.

Addig is olvasgassuk a szerencsések blogjait. Itt van mindjárt Frederic, akit nagyon megkapott a Riya, ugyanakkor egyből fel is sorolt jópár bétás hibát. Így például azt tapasztalta, hogy az albumokban nem lehet rendezgetni a képeket, vagy hogy a keresésnél nem minden releváns találat jelenik meg. A hibalistát végigolvasva az a benyomásunk, hogy ez egy jól megírt és előtesztelt cucc, mivel a hibák jelentős része inkább plusz igény vagy olyan jellegű, mely nem zavaró bétatesztelőknek, viszont könnyen orvosolható a későbbiekben.

[update1] Szombatra virradóra már szabadon lehet regisztrálni a Riyába. Mi el is kezdtük. Ma írunk róla egy rövid review-t, hamarosan.

komment Címkék: webkettes gyár

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása