friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Papírblogok hava

2006.03.28. 09:33 hírbehozó

Mikor anno, 1926-ban csináltunk egy pdf-et a legkedvesebb bejegyzéseinkből, nyilván ugyanaz járt az eszünkben mint Déli Riporternek, aki a ParlamentBlogot zenésítette meg egy pdf-ben. Utóbbi munka persze sokkal igényesebb, mint a miénk volt. Mondhatjuk is, hogy ez már nyomdakész, és akár jöhetne a következő felvonás: nyomdába vele, hadd falják a papírhoz szokott médiafogyasztók százezrei.

Déli Riporter egyébként azt mondja, hogy a BoingBoing és a HH adta az ötletet. (Ezúton is pirulunk a véletlen párhuzam miatt...) Ja, és azt is megkérdeztük, hogy mi alapján válogatta ő a postokat: azt mondja "őszintén? Főként országok, kontinensek alapján. Csak dokumentálni akartam, mivel is foglalkozunk. Ennyi. Egyelőre nem akartam többet. Ez kísérlet, játék, hiszen nem blog, nem printújság, hanem egy blogfénykép."

Valahogy a blog mint műfaj egyébként adja magát: a naplószerű írások kapcsán igenis felmerül az emberben, hogy miért ne lehetne ebből könyv? A Blurbről például írtunk korábban. Ez a szolgáltatás többek közt a bloggereket kecsegteti azzal, hogy online könyvet szerkeszthetnek blogjukból, amit aztán némi pénzért ki is postáznak nekik, szépen bekötve.

Jó kérdés, hogy a kifejezetten netre íródó történetek, így például a blogok is érdekesek-e print formátumban. Korábban Sztahanov írt egy holland kezdeményről, ami vehemens példája annak, hogy ebben márpedig lehet hinni. Sztahanov közben mondja, hogy van itt parallel történet magyar vonatkozással is, úgyhogy övé a szó:

Az iNteRNeTTo még 1996-ban, alig az első év után megjelentetett egy papírújságot, ha jól emlékszem, az volt a cél, hogy azokhoz is jusson el valami, akiknek nincs internetük - akkor még elég sokan voltak. Az volt a lap címe, hogy "iNteRNeTTo áramlatok : Papírcsónak az információtengeren : Válogatás a hálózaton megjelent cikkekből és hírekből" - igen, már a címmel elb***tuk. Rengeteget dolgoztunk vele, szép lett, vastag lett, sikerült is produkálni a magyar sajtó egyik legcsúfosabb bukását, kb. tíz darabot sikerült eladni belőle (a Compfairen - vagy ami akkor volt - árultuk mi magunk). Nem is ért meg több számot, tanulság nincs, max annyi, hogy az interneten megjelent hírek másnaposan, papíron nem érdekelnek senkit (pedig tele volt extrával, de a domináns része persze az iNteRNeTTo hírlevél utánközlése volt).

És most visszavesszük a szót Sztahanovtól. Szolgálati közleményként annyit jegyeznénk még meg, hogy Déli Riporter törekvése lehet, hogy mégis végigvihető. Bár ő azt állítja, hogy a könyvalakhoz "pár marék pénz" is kéne, mi viszont éppen most egy másik neves és közkedvelt magyar bloggerrel csinálunk interjút, aki könyvet írt - nem teljesen a blogjából, de mégis ahhoz kapcsolódik a történet. Innen folytatjuk holnap...

komment Címkék: exkluzív fícsör

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása