friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




newyork#6 - a New York-i dohányos

2006.09.22. 17:03 hírbehozó

New Yorkban sehol nem lehet dohányozni, kivéve az utcát és a magánlakásokat. De ha lakást akarunk bérelni, 99 százalék esélyünk van hogy a feltételek közt ott fog állni, hogy "csak nemdohányzóknak".

A bárokban a levegő - egy magyar nézelődőnek - valószerűtlenül tiszta. A dohányosok kint állnak a bárok előtt, és ott élik társadalmi életüket. Egyes hotelek azonban már a bejárat előtt is tiltják a dohányzást. Nagy táblák hirdetik, hogy ez nemdohányzó övezet.



A cigaretta egyébként méregdrága (7 dollár egy malbi, vagyis 1500 HUF) és a választék is elég szegényes. Két jó hír van a dohányosoknak: az egyik, mint az az ábrán is látszik, hogy nincs nagy fekete betűkkel írva semmi a cigikre, a másik pedig - lásd a másik képet - hogy a vészlejárók minden normál méretű háznál fent vannak, és ez a dohányosok menedékhelye, ha már a lakásokban tilos a cigizés.

A masszív dohányellenes kampánynak láthatóan van eredménye: a fiatalok döntő többsége nem dohányzik, és ez jó hír a következő New York-i generációknak. Talán az elsőgenerációs hispán bevándorlók közt van több dohányos. Nyilván - akárcsak a mi esetünkben - az otthoni kultúrát hozzák az Új Világba.

Az összességében egyre kevesebb dohányost egyébként nem zaklatják. Hagyják, hadd dohányozzanak azon a talpalatnyi földön, ahol még lehet. Egy ideig.

5 komment Címkék: new york

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása