friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




newyork#9 - Két képregény a 13. utcából

2006.09.24. 20:50 hírbehozó

Az amerikai képregénykultúra némileg ugye más, mint a francia-belga vonal. Én speciel utóbbit jobban kedvelem, bár Belgiumban többnyire megóv a képregényvásárlástól a flamand/francia nyelv nemismerete.

Ebből még nem következik persze, hogy itt New Yorkban kényszerűen szuperhősös képregényeket fogok venni. Merthogy azért itt is van - Tintinen túl is - az európai comics-vonulatból néhány érdekesség. Hogy a harmadik nagy irányzatot, a mangát ne is említsem.

New Yorkban nincs hiány képregényboltokból. (Milyen szerencsés város!) Ezek a kultikus helyek tele vannak fanatikusokkal. Nem csak képregényeket vásárolhatunk, hanem a hozzájuk tartozó összes kis kütyüt, bábut, mindenfélét is veszik rendesen. Szakértő szemek pásztázzák a Marvel-sorokat. Az emberek a földön ülve, tátott szájjal olvassák aktuális szuperhősük aktuális történetét. Kánaán.

Mi az ukrán negyedben (Cooper Square környéke) voltunk az első képregényboltban, majd Union Square-hez közeledve, a 13. utca és a Broadway sarkán, a Forbidden Planetben.

Na szóval, így elsőre két képregénnyel próbálkozom meg. Az egyik a The League of Extraordinary Gentlemen. Maga a kiadvány gyönyörű. Nem csak külalakra, de a történet felvezetése is. Belga képregényeknél látni, hogy elkezdődik a történet, akár a filmekben, s az első csattanónál jön csak a felirat az epizód címével. Na ez is egy ilyen. Az első rész egyébként a 19. századi Angliában játszódik, ahol a titkosszolgálat felbérli különleges embereinket a Birodalom megmentéséhez. Tararaaamm..

Másik kiválasztottunk Tezuka Oszamu nagy műve, a Buddha első része. A fekete-fehér  400 oldalas mangaklasszikus mindenképpen jó olvasmányt ígér így első belelapozgatás után. Buddha életéről szól. Más vallás történetét nem is lehetne elmesélni mangában, mert abból tömegtüntetés meg zászlóégetés lenne. Na de ez a sztori kiváló arra, hogy keverje a mesék világát a spiritualizmussal és az emberi érzelmekkel. Meg kulturtörténet light.

A Union Square-en, a Barnes & Noble könyvesházban pedig megvettük az ultimate offline todo lista-szoftvert és blogmotort, egy Moleskine-t. Most már hemingwaykedhetünk a manhattani szavannákon...

1 komment Címkék: new york cartoon

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása