friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




newyork#18 - Manhattani magyarok

2006.09.30. 02:11 hírbehozó

Tévedés lenne azt hinni, hogy minden New York-i magyar irredenta és legszívesebben nemzeti trikolórra festené át a földgolyót, de legalább az erdélyi erdők nemturista fáit. Na de hova tűnt a magyar negyed az Upper East Side-ról?

New Yorkban elvileg több mint százezer ember mondja magát magyar származásúnak. Ők legalább annyiféleképp gondolkodnak, mint odaát, az Őshaza 2-ben. A magyarok eleve különböző emigrációs hullámokkal érkeztek ide, különböző rétegeket vonzva a Nagy Almába. Elsőként a hazai dzsentriket csábította az Új Világba. Lásd még Michael de Kovats (Fabricy Kováts Mihály huszárezredes) élettörténetét.

Aztán a szegényemigráció következett a huszadik század elején. Ők megint máshogyan emigránsok, mint az előző csoport.

Aztán a világháborús kivándorlók, végül az ötvenhatosok, valamint - már nem tömbösen ugyan - a nyolcvanas évek végétől a gazdasági/üzleti szálak vagy a tanulás miatt ide látogatók, hosszabb-rövidebb ideig itt élők következtek.

Anélkül, hogy a törénész sebészkésével közelítenénk a kérdéshez, jól látható tehát, hogy itt a magyarok sokféle, nagyonis színes közösséget alkotnak. Már ha alkotnak.

Az Upper East Side néhány háztömbje, melyet régebben magyar negyednek volt szokás nevezni, mára szintesen elvesztette ezen jellegét. Egy-két magyar zászló, tűzcsap és felirat jelzi még, hogy valamikor sok magyar élt errefelé.

Mára leginkább a református templom, egy könyvesbolt (Blue Danube), egy hentes és egy "európai pékség" (Andre's Café) jelenti a magyart az amúgy teljesen multikultivá alakult környéken.

Ez jó vagy rossz? Tömbösen jellemzően azok a bevándorlók élnek, akik gazdasági okokból, elsősorban a szegénység elől menekülve érkeztek Amerikába. Mert nem beszélnek angolul, nincs versenyképes végzettségük, így egymásra voltak és vannak utalva. Ilyen szempontból tehát jó, hogy nincs magyar negyed, hiszen ez azt jelzi, hogy a magyarok megtalálták számításukat, s nyilván már jobb negyedekben élnek (esetleg visszaköltöztek), jobb autókkal járnak, jobb éttermekben kérik ékes New York-i angolsággal a vacsorát.

A másik oldalról persze úgy is értelmezhetnénk, hogy a magyar negyed nemléte jele annak a nemösszetartásnak, amivel magunkat szoktuk jellemezni. Nem tudom, hogy így van-e. Az okokat nem is nagyon kutattuk. Csak megállapítottuk, hogy a magyarok jelentős része mára amerikaivá vált New Yorkban.

komment Címkék: new york

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása