friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




2005.02.15. 20:55 hírbehozó

Mi az hogy irredenta? Mi lenne...

Hozzászóltatok, oké, akkor járjuk körül.  A probléma magvát az adta, hogy Orbánt le lehet-é "irredentázni" (ezt egyébként nem tettem, de mindegy) amiért autóján Nagy-Magyarországos országjelzés van. Nézzük is, mi az hogy irredenta. Ugye itt elsősorban az eredeti, vagyis az olasz irredentizmusból kell kiindulni. (Ennek van egy majdnem magyar vonatkozása, de erről később.)

Szóval az irredenta annyit jelent: valaki, aki olyan területre tart - véleménye szerint jogosan - igényt, mely egy másik országhoz tartozik, s teszi ezt a közös etnicitásra (common etnicity) és/vagy a korábbi történelmi birtoklásra (prior historical possession) hivatkozva.
 
Az autókon szereplő országjelzés jelentése az, hogy ez a gépjármű ehhez a szuverén országhoz tartozik. Na mármost Nagy-Magyarország már nagyon régen nem létezik, úgyhogy akinek ilyen embléma van az autóján, annál nem az van, hogy lemaradt volna nyolcvan évvel a történelemben, hanem éppen az, hogy "jó, most a csonka Magyarországon élünk, de nem ez az igazi Magyarország."

Ez szerintem bőségesen kielégíti az irredenta fogalmát, függetlenül attól, hogy a Trianon előtti időkbe való visszavágyódásról, vagy a jövőre vonatkozó területi követelésről van-e szó. A lényeg mindkét esetben ugyanaz: a jelenlegi határok igazságtalanok, és nem fogadjuk el őket. A kérdéses területeket pedig jogtalanul bitorolja a szomszédos ország/országok.

Hovatovább, egy volt (és talán leendő) miniszterelnök, aki állítólag a szomszédokkal való békés együttélés demokratikus híve NE ragasszon irredenta jelképet az autójára, mert az egyik horvátországi nyaralásán például kellemetlen meglepetések érhetik a helyi arcok részéről. De ennél is nagyobb bajba kerülhet: a szomszédos országok vezetői és népei nem fogják elhinni neki, és Magyarországnak, hogy a béke hívei. Ezt pedig pl. én kikérem magamnak. Több önmérsékletet, Viktor. Hogy otthon mi van kiragasztva a hűtőre, az senkit nem érdekel, na de ezt kikérem magamnak.

Az elején említett magyar szálhoz csak annyit, hogy az irredentizmus Olaszországban, a XIX. században született. Az Italia irredenta ("ki nem teljesedett Olaszország") párt/mozgalom követelése volt az, hogy csatolják az országhoz mindazon területeket, ahol (legalább többségében) olaszul (is) beszélnek emberek, így pl. Máltát, Dél-Tirolt, Grázot, az Isztriát, Korzikát stb. Szóval a magyar, vagyhát az osztrák-magyar szál az az volt az irredentizmus kialakulásában, hogy az eredeti olasz irredenták legtöbb területi követelése éppen az Osztrák-Magyar Monarchia területét érintette. Egyesek szerint az olasz irredentizmus volt a legfőbb indoka annak, hogy az olaszok beléptek az első világháborúba...

Hajrá Nagy-Olaszország matricások, hajrá Nagy-Románia matricások, hajrá Nagy-Magyarországosok. Éljen a jövő.




komment Címkék: betiltott bejegyzések

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása