friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Rémtettek a Vajdaságban

2005.03.29. 14:31 hírbehozó

Rendhagyó történelemóra egy szerb online hírújságban, "Tömeggyilkosság a Vajdaságban és Nagy-Magyarország 1941-1944", valamint "A Holokauszt a Vajdaságban, 1941-1945" címmel. Azoknak mindenképpen ajánlott, akik nem ismerik, hogy a magyar csendőrség milyen bűntetteket követett el a második világháború idején a Vajdaság területén szerbek és zsidók sérelmére.

Persze a néhány évvel későbbi, vajdasági magyarok sérelmére elkövetett mészárlásról nem nagyon esik szó. A cikknek talán van egy kis áthallása abban a korban, mikor Horvátországgal egyetlen háborús bűnökkel vádolt ember kiadatása miatt nem hajlandók megkezdeni az uniós csatlakozási tárgyalásokat. A felelősök nevének kimondása...

Másrészről azoknak is érdekes lehet a cikk, akik szeretnék végre egyszer egy szerb szemével látni mondjuk a trianoni békeszerződést, vagy egyáltalán, ennek a régiónak a történelmét. Azt is megtudhatjuk, hogy a magyarok előtt a Vajdaságban már több népcsoport is megtelepedett, így például a szláv törzsek. De találunk egy rövidebb eszmefuttatást arról is, hogy a Vajdaság lesz-e a következő Koszovó.

A cikk szerzője így fogalmazza meg Vajdaság dilemmáját: "is like that faced by Solomon who had to divide a child between two people."

  • History of Vojvodina
  • A Vajdaság etnikai térképe

  • komment Címkék: betiltott bejegyzések

    Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
    Creative Commons License
    süti beállítások módosítása