friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




2005.04.12. 18:07 hírbehozó

Hun vagytok?

Röviden, tömören - a hét jelszavai. Szóval kicsi ország, meg minden, de azért időről időre bekerülünk a főbb int'l médiasodorba, hírügyileg. Jelen pillanatban éppen a BBC News honlapjára meredek, és olvasom a magyar vonatkozású hírt.

Nem is magyar vonatkozású, hanem hun. Ugye a helyzet nagyon röviden az, hogy van egy csoport Magyarországon, mely magát hun kisebbségként akarja elismertetni. A BBC finoman utal arra, hogy mekkora hunbug (sic!) ma hun származásról beszélni. Ez elsősorban és tán kizárólag csak azokban az országokban lehet érdekes, ahol a mai napig onoguroknak hívják a magyarokat. (És nem hunoknak, ahogy korábban írtam.) Lásd: Hungarian, Hungary, Hongrie, Hongroi, Ungheria, Ungherese, Ungarn, stb.

Az onogurok meg egyébként bolgárok voltak, a hunok meg hunok...

Szóval persze, hogy minden iskolás korú magyar tisztában van vele, hogy a hunok meg a magyarok nem ugyanazok. Aztán persze lesznek, akik politikai vagy egyéb okokból felveszik a Felejtés vallását. Na de azért mégis. Ne.

A lényeg persze ottan van, hogy ki/mi a kisebbségi? A törvény és a józan ész szerint az, aki annak vallja magát. Merthogy a származást kétséget kizáróan bizonyítani lehetetlen. Nos, a törvények és szokásjogok rosszhiszemű kiforgatása, az állami pénz utáni vágyódás, vagy pici cigányellenesség s egyebek - végül is mindegy, mi motiválja "a kisebbségi akarok lenni"-életérzést, mindenképp bohóckodás.

Főleg abban az országban ahol tucatnál is több kisebbség él. Nem, a Magyar Nemzet-olvasóknak mondom, hogy Magyarországon a kisebbségi szó, nem a határon túli magyarokat kellene hogy jelentse, hanem elsősorban a magyarországi kisebbségeket. A kisebbségi kérdés a magyarországi kisebségek kérdése. Szlovákia kisebbségi kérdése a magyar kisebbség szerepe, sorsa. etc. (Persze, nyomjátok a maileket.)

Apropó, gondoljuk már végig egyszer, hogy nem lenne-e jobb a brit-angol, azaz: állampolgárság-származás megkülönböztetést nekünk is komolyan venni. A Wikipedia szerint a briteknél hivatalosan Hungarian az, aki magyarországi, és "Magyar" az, aki magyar etnikumú/származású. Avagy, aki itten él az mind Hungarian, de nem mind Magyar. Simple thing. Britanniában mindenki British, de nem mindenki English. Ja, és szerinted?

komment Címkék: csak tanulékonyaknak

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása