friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




A franc bohém és ogre

2005.04.22. 17:35 hírbehozó

Gondolom, már mindenki ismeri az ogre-sztorit, miszerint a nyugatra kalandozó magyarok ("Hungar") kegyetlenkedéseiből alakultak ki azok a folklorisztikus történetek, amik kapcsán létrejöttek a mesebeli ogrék. A francia falusiak és különösen a gyermekek "emberevő magyarokkal" való rémísztgetésén túl ránk maradt még egy érdekes francia félremondás.

A szó a "bohém". Természetesen nagyon is sok köze van a hajdan volt Bohémiához, mely ma ugyebár Cseh Köztársaság néven ismert terület. Maga a bohém kifejezés, mellyel a szórakozott, a hagyományokra, szokásokra fittyet hányó, kissé züllött, és a higiéniát sem túlságosan kedvelő művészlelkeket illették, a 19. századi Franciaországban terjedt el.

A kifejezés állítólag néhány száz évvel korábban alakult ki. A fáma szerint Zsigmond király kiűzte Bohémiából a cigányokat, akik nyugat felé vándoroltak, és végül Franciaországban telepedtek le. Mivel Bohémiából érkeztek, meg is kapták a helyiektől a bohém kifejezést. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy a fenti történetek alkalmasak a magyarokkal és a cigányokkal kapcsolatos sztereotípiák erősítésére.

A történelem azonban ezeket a történeteket is megőrizte, és jól mutatja be azt, hogy bizonyos hiedelmek és megfigyelések hogyan kapnak egy általánosító másik értelmet, néhány évszázaddal később. Persze ma már a bohém művész és Shrek is pozitív képzeteket keltenek. Nem mintha egy népcsoportról általánosságban lehetne pozitív vagy negatív dolgokat állítani. Nem is ajánlanám senkinek.

komment Címkék: csak tanulékonyaknak

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása