friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Már nem az ígéret földje az USA és Britannia?

2005.04.26. 10:38 hírbehozó

Nyolc gazdag országot vizsgáltak, és ezek közül ma már a két angolszász országban a legnagyobb a társadalmi egyenlőtlenség. A rangsor közepén Németország és Kanada szerepel, míg az élen a három skandináv állam (Dánia, Norvégia, Svédország), valamint Finnország végzett.

A London School of Economics szerint probléma, hogy például Britanniában - a többi gazdag országhoz viszonyítva - igen alacsony a társadalmi mobilitás: vagyis a szegényeknek igen kicsi az esélye arra, hogy feljebb tornásszák magukat (és nyilván a gazdagoknak is relatíve csekélyebb az esélye, hogy lefelé mozogjanak a társadalmi ranglétrán). A tanulmány szerint a briteknél a helyzet egyre rosszabb, és ha a szegényebb gyermekek iskoláztatására nem fognak többet költeni, talán nem is lesz változás a trendekben.

Minderről eszembe jut a Gyönyörű mocsokságok (Dirty Pretty Things) című film, meg persze sok más is. Így például, hogy a gazdag nyugati középosztályt a tengeren innen és túl, szegényebb országokból érkező, gyakran illegálisan, éhbérért dolgozó emberek szolgálják ki. Vessünk csak egy pillantást a Nyugaton szerencsét próbáló au-pairek, felszolgálók, táncosnők, takarítókra és mások élettörténeteire.

Nem, nem csak az Afrikából és Ázsiából Európába menekülőkről, bevándorlókról beszélek, hanem a kelet-európaiakról, köztük magyarok tízezreiről. Az éhbérért dolgozóknak pedig sokszor még a mindennapi megaláztatással is szembe kell nézniük. Az életből vett példák hosszan sorolhatók. A folyamat, vagyis az öregedő-gazdagodó társadalmakban érzékelhető "második rabszolgatartás" már Magyarországon is jelen van: sok, a társadalom nagy része számára visszataszító vagy alulfizetett munkát keletről érkező vendégmunkások végeznek el. Sokan közülük illegálisan, éhbérért dolgoznak. És sok esetben a megaláztatás itt sem marad el.

Mit kezdene Európa bevándorlók nélkül? Leépítené jóléti szociális rendszerét? Kényszeríthetők-e fiataljai, hogy legalább 3 gyermeket vállaljanak? Bevállalná a ma gazdagjainak tömeges lecsúszását, a versenyképesség visszaesését? Nem.
  • The Inequality Quiz
  • Causes of poverty
  • Economic inequality

  • komment Címkék: csak tanulékonyaknak

    Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
    Creative Commons License
    süti beállítások módosítása