friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Egy csöndes tabu

2005.05.06. 11:25 hírbehozó

Kényes tabutémát feszegetnek azok a híradások, melyek arról szólnak, hogy egy tanárnő egy nála jóval fiatalabb növendékével folytatott szexuális kapcsolatot. De említhetnénk a legfrissebb magyar példát is. Magáról a jelenségről (idősebb nő viszonya fiatalabb férfival) talán kevesebb szó esik, mint a legtöbb modern taburól. Pedig az angolszász országokban, elsősorban Kanadában és az USA-ban külön kifejezés is van a nők ezen csoportjára. Ők a pumák (cougars).

Nemrégiben egy amerikai újságíró írt könyvet a témáról, aki maga is gyakorló "puma".  Valerie Gibson jellemzése szerint elsősorban a 30-40-es korosztályba tartozó, anyagilag megállapodott, szellemileg független nők alkotják a "pumák" csoportját, akik elkötelezettség helyett inkább egy - "legalább 6 évvel" - fiatalabb férfival való viszonyt választanak.

Egy 2003-as amerikai felmérés szerint a 40 és 60 év közötti amerikai egyedülálló nők egyharmada fiatalabb férfival jár. Az ABC riportfilmjében azt is hozzáteszi, hogy talán azért van manapság több "puma", mint korábban, mert több a "pumavadász" is. Az egyik megszólaló szerint az idősebb nők iránt érdeklődő fiatal férfiak elsősorban a szexuális tapasztalat és a biztonságérzet miatt keresik az idősebb nők társaságát.

Persze a szakíró szerint arról is szó van, hogy a mai negyvenes-ötvenes nők sokszor úgy néznek ki, mint a huszonévesek. Vagyis ma már nem áll annyira az a sztereotípia, miszerint egy negyvenes nő szükségképpen ősz hajú, magába forduló, szexuálisan inaktív, az unokáknak él, stb. Amíg a társadalom elfogadja, sőt, normatívnak tartja az idősebb férfi-fiatalabb nő felállást, addig a fordított helyzetről inkább nem beszél. Mintha abban bármi, a társadalomra vagy az emberi fejlődésre káros dolog volna. (Persze itt kizárólag felnőtt emberek kapcsolatairól beszélünk.) A tabuk egy részében inkább az előítéletet, mintsem a társadalom önmagát védő reflexei működnek. Gondoljunk csak az önkielégítés körüli korábbi hisztériára.
  • UrbanCougar
  • Cougar relationships

  • komment Címkék: betiltott bejegyzések

    Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
    Creative Commons License
    süti beállítások módosítása