friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




A Kendernap margójára

2005.05.09. 09:59 hírbehozó

Na, egy évet kellett várni arra, hogy tönkremenjenek a sípgyártó kisiparosok, és az ellentüntetésben jártas szervezők is szabadságon legyenek. Ugyan, kinek fájt, hogy vasárnap néhány százan összegyűltek, hogy kifejezzék abbéli meggyőződésüket, miszerint aki marihuánát szív, az is ember, sőt mi több: nem bűnöző.

Tudom, alien vagyok, de nekem a drogprobléma Magyarországon elsősorban az alkoholizmussal és a gyógyszerfogyasztással egyenlő. Az igazi társadalmi problémát a több százezer alkoholista, és a szintén jelentékeny számú "ne veszekedj, mert beveszek egy marék gyógyszert / ne kötekedj, mert felkötöm magam" réteg jelenti. Ők azok, akik sem családtagként, sem munkaerőként nem igazán funkcionálnak. Betegek.

Magyarországon minden ember ismer a szűkebb vagy tágabb környezetében olyan embert, aki alkoholproblémával küzd. Ez a társadalom álszerény módon az alkoholfogyasztásban a mértékre helyezi a hangsúlyt, pedig az addikció akkor is fennáll, ha "csak ebédhez szoktam meginnni egy pohárkával". Ami persze általában úgy hazugság, ahogy van. Nézzük csak meg ezeket az embereket akkor, ha valami komolyabb magánéleti problémával kerülnek szembe.

Eperfagyi helyett (bár a túlsúlyosság és az egészségtelen táplálkozás szintén népbetegség) beszélhetnénk ilyen dolgokról is. A szenvedélybetegség betegség. Marihuána, nyugtatózás, ivás, cigaretta - ezek csak a betegség eszközei, és ezt a társadalmat nem a jelenlegi marihuána-fogyasztás teszi tönkre, hanem a cigifüsttel teli középiskolai vécék, a gimnázium melletti kocsmákban zajló teen consumption, és a problémákra adott ilyetén válasz: igyál valamit, majd megnyugszol.

Tudom, tudom, mit ér az élet szenvedélybetegségek nélkül.. Oké, de miért kell ebbe tönkremennie több generációnak, családok tízezreinek? Csak?

"Magyarországon ma mintegy 250 ezren drogoznak alkalmilag, 25 ezren rendszeresen fogyasztanak valamilyen kábítószert, és 2500 ember tekinthető drogbetegnek. A kábítószert sokszor vetik egybe az alkohollal: a statisztikák alapján egyértelmű, hogy sokkal súlyosabb probléma az alkoholizmus. Magyarországon körülbelül 6 millióan fogyasztanak rendszeresen alkoholt, közülük 600 ezer ember tekinthető betegnek."
  • Gondozottként nyilvántartott alkoholbetegek (2003)
  • Gondozottként nyilvántartott nyugtatófogyasztók (2003)

  • komment Címkék: betiltott bejegyzések

    Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
    Creative Commons License
    süti beállítások módosítása