friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Időlovagok

2005.05.12. 10:37 hírbehozó

Egyik kolléga felvetette, hogy ugyan hogyan lenne vége a nyomtatott lapok korának, hiszen az ember a neten olyan szintű infoflooddal szembesül, hogy az már nem releváns hírfogyasztás. Az olvasó meg - legyen bár netező - nem tud kiigazodni a hírdömpingben, és így időről időre felkeresi a Tekintélyt, vagyis a vezetőnek gondolt hírforrások szerkesztett tartalmát. A napilapokat.

Oké, de ez a Tekintély miért ne lehetne az interneten? Minek aztat kinyomtatni. Valószínűleg van egy régi beidegződés, amit Debreczeni József például még képvisel. A minap a tévében a hetilapokon mosolyog, amik persze még nem hozzák az érettségi botrányt, mert ugye hetilapok, amik csak hetente egyszer... Nem úgy mint a napilapok, amiknek meg tessék, itten van a címlapjukon a téma. Ja, csak éppen az ügy tegnapi állapota, nem az aktuális.

A Lapozó című teljesen érdektelen tévéműsor kezdetben nyilván arra kapott valamennyi állami pénzt, hogy jól bereklámozza a "komoly nyomtatott sajtót", mert ugye az kultúra, az internet meg kultúrszemét. Úgyhogy a világ azért mégis kerek, csak egy kicsit rá kell segíteni. Mondanom sem kell, hogy a műsor egyáltalán nem foglalkozik a napilapokban megjelentekkel. Aktuális témákról beszélnek, és ha az épp megjelent egy napilapban is, akkor a műsorvezető diadalittasan felemeli a lapot, és belemutatja a kamerába. (Aztán beszélgetnek tovább, általában olyan végkövetkeztetésekkel, hogy ezt úgyse lehet tudni, túl korai erről beszélni, nem látunk bele a politikusok fejébe.)

Témákat vázolnak, amik ma fontosak, és amikkel véletlenül még a tegnapi híreket visszaöklendező mai lapok is foglalkoztak. De a műsorvezető és vitapartnerei is a tévéből, rádióból meg az internetről tájékozódnak. Persze, különben nem lennének percrekészek. Szóval ez a műsor maga egy nagy önellentmondás. A Tekintély nem a nyomdaszagban, hanem a tartalomban van, ami meg nem árt, ha nem a világ tegnapi állapotát mutatja. A kolléga meg az elmúlt hónapokban nem is olvasott napilapot. Ül a net előtt, tévét néz, és nem tudja elfogadni a nyomtatott lapok tendenciózus példányszámcsökkenését. Küzd.

komment Címkék: csak tanulékonyaknak

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása