friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




A stop.hu a Pentagonban járt?

2005.06.02. 19:13 hírbehozó

Nem kell sokat kutakodnunk, hogy hírlopásokra leljünk a magyar hírportálokon. Az egyik nagyüzem a stop.hu alatt lelhető fel. Nyissunk mindjárt azzal a hírrel, miszerint Rumsfeld óva intett minden közel-keleti országok Zarkávi terrorvezér bújtatásától. Röviden nyomoztunk a hír eredete után. A Google Newsban közel száz hírt találtunk ebben a témában. Mivel itt egy sajtótájékoztatós anyagról van szó, több eredeti hírforrást is találtunk: New York Times, Los Angeles Times, VOA. Abban viszont picit kételkedünk, hogy a stop.hu a helyszínről tudósított volna. Akkor viszont miért nem jelölték meg a hír forrását? Miért írták a hír végére, hogy "stop!"? Nem értjük.
Szégyenskála: 10/5

Nem szeretnénk példák sokaságát hozni erről a "hírportálról", legyen elég annyi, hogy begyakorlott metódus szerint olvasnak egy - rendszerint - magyar hírszájton található hírt, majd azt szépen átveszik néhány bekezdésben, és az utolsó mondat végére odabiggyesztik, hogy "- értesült az XY" vagy valami hasonló. Bizony, ebből is meg lehet élni.

A stop! alapelveket is megfogalmaz magának: "A legfontosabb elsőnek lenni. De még fontosabb a hitelesség. A stop! elsődleges célja, hogy a hagyományos normáknak megfelelő újságírást valósítson meg az interneten is, mely egyesíti magában a rádió, a televízió és a nyomtatott sajtó bizonyos tulajdonságait. Az interneten keresztül majdnem ugyanolyan gyorsan lehet információkat közzétenni, mint a rádióban vagy a televízióban, eközben azonban az információk (cikkek) a rádió és a televízió anyagaival ellentétben gyakorlatilag bármikor, bárki számára visszakereshetőek. Ennek megfelelően különösen fontos, hogy a stop! újságírói és szerkesztői (a hírszolgáltatók) mindig a megfelelő etikai alapelvekhez tartsák magukat. (...) Amennyiben nem indokolt a forrás eltitkolása, úgy az információ forrását meg kell nevezni."
No comment...

  • Égből pottyant hírek I.
  • Égből pottyant hírek II.

  • komment Címkék: égből pottyant hírek

    Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
    Creative Commons License
    süti beállítások módosítása