friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Karkötőkampány külföldön és itthon

2005.06.08. 12:48 hírbehozó

Jobb híján kampánykarkötőknek neveztük el azokat a szabvány műanyag csuklókütyüket, melyeket különböző akciók támogatói hordanak. A karkötőmozgalmak sorát Lance Armstrong nyitotta meg. A világ egyik, ha nem a legjobb kerékpárosa korábban megszenvedett a rákkal, és állítólag diadalmaskodott is felette. A LiveStrong karkötő megvásárlásával pedig a fiatal rákbetegeket és hozzátartozóikat segíthetjük. (Hazai továbbgondolását lásd még: Moon blogjában.)

Hasonló kezdeményezés a ONE is. Ez az amerikai kampány az AIDS-betegek és a különösen nagy szegénységben élők megsegítésére jött létre. A jószolgálati akciót Salma Hayek és Brad Pitt is támogatja, sok más amerikai sztár mellett. A kampány egyik mottója szerint "a szegénység következtében minden 3-ik másodpercben meghal egy gyermek." A segítségnyújtás tehát nem érdektelen.

Ugyanilyen nemes céllal jött létre, a Make Poverty History nevű európai kezdeményezés szintén a világ legszegényebbjein kíván segíteni. Ha már a világ leggazdagabb országainak kormányai nem segítenek rajtuk, segítsenek a viszonylag jól élők százezrei. Merhogy a politika cselekvés is, nem csak beszéd. Ezek a karkötők nem csak anyagi támogatást jeleznek, hanem remélhetőleg napirenden is tartják a közbeszédben az adott problémát. Jó cél.

A karkötőzés persze begyűrűzött (sic!) Magyarországra is. Igaz, kis hazánkban nem annyira karitatív célokat szolgál a wristband, de ezt nem is vártuk el. A Képes Sport "Szeretem a sportot"-akciójának hirdetésében azt olvashatjuk, hogy "a karkötő viselésével minden sportkedvelő a magyar utánpótlást támogatja, hiszen az értékesítésből - a lap kivételesen 50Ft-os felárral vásárolható meg az újságárusoknál - származó bevételt kiadónk a Nemzeti Sportszövetség segítségével az utánpótlás-nevelésre ajánlja fel. A karkötő egyszeri alkalommal, csak a Képes Sportban található meg." A KS ügyesen egybekötötte egy előfizetési kampánnyal is az egész megsegítő akciót.

Ti melyiket hordanátok szívesen - ha egyáltalán?

komment Címkék: csak tanulékonyaknak

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása