friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Látogatottság: mérni könnyebb mint bevallani

2005.06.09. 17:35 hírbehozó

A szájtok oldalletöltés-generálásának egyik eszköze a képgaléria. Az "1 online fotó miért egyenlő 1 online cikkel" felvetésünkkel megkerestük a magyar szájtok látogatottságát mérő Webaudit projektigazgatóját. Varga Károly nem csak az általunk felvetett problémára reagált, hanem egy új szolgáltatásukról is beszélt. Íme:

"A látogatottság auditálásának egyik fontos kritériuma az eredmények összehasonlíthatósága, amely csak akkor valósulhat meg, ha egyértelmű, zárt, objektív, és  mindenkire egyformán vonatkozó "játékszabályok" szerint történik a mérés. Ezt a keretrendszert 5-6 éve a hazai internet akkori vezető szereplői közösen alakították ki, és alapjaiban azóta sem változott. A Medián WebAudit annyit tudott ehhez hozzátenni, hogy megvalósította a korlátlanul részletes mérés technikai feltételeit, vagyis partnereink tetszőlegesen mély és részletes bontásban kaphatják meg a látogatottsági statisztikájukat.

Semmi akadálya annak, hogy egy site egy adott rovatát tematikusan vagy funkcionálisan kisebb egységekre bontsa, amelyekre teljes értékű forgalmi statisztikát kaphat. Így például egy site politika rovatát alábonthatja cikkek, galériák, fórum stb. csoportokra, pontos és részletes képet kaphat azok látogatottságáról. Abba azonban már nincs beleszólásunk, hogy ezekből az információkból mit tart meg belső használatra, és mit hoz nyilvánosságra. Az értelemszerűen dolgunk, hogy szélsőséges esetekben beavatkozzunk, mondjuk ne engedjük, hogy egy gazdasági rovat statisztikája erotikus forgalmat tartalmazzon, azonban abba már nem szólhatunk bele, hogy mondjuk egy gazdasági cikk mellékleteként kapcsolódó képgaléria is megjelenik-e, ez már nem tartozik a hatáskörünkbe.

Természetesen mi is szeretnénk, ha a valódi tartalom látogatottsága nagyobb hangsúlyt kapna, ám ehhez nincs eszköz a kezünkben, erre csak a hirdetési piac tudná rákényszeríteni a site-okat. Az online tartalom mérésére persze teszünk kísérletet, indítunk egy új projektet TopNews néven, amely a hazai online cikkek toplistája lesz. Ebben valóban csak a cikkek, hírek szerepelnek a kifogásolt képgalériák kizárásával. A rendszer már hónapok óta működik tesztüzemben, amennyiben megkapjuk partnereink hozzájárulását, ősztől hivatalosan is elindulhat."

(Kiemelések tőlem. Varga Károly hozzájárult levele közzétételéhez.)

komment Címkék: exkluzív fícsör

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása