friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




A törvények és a blog

2005.06.15. 18:47 hírbehozó

Sokan esnek abba a tévedésbe, hogy a blogon bármit le lehet írni, merthogy véleményszabadság van, és mindenki tehet egy szívességet. Nos, ez persze nem így működik, és a webes szabadság megvédésére felesküdött Electronic Frontier Foundation össze is foglalta, hogy egy bloggernek mire kell ügyelnie, amikor éppen a nyilvánosság számára irogat.

Felhívják a figyelmet a szerzői, személyiségi jogokra, amikről időről időre meg szoktak feletkezni egyesek. Az EFF oldala meglehetősen alapos és áttekinthető. Komplett felvilágosítást kapnak a bloggerek arról, hogy milyen cselekményeknek milyen jogi következményei vannak, illetve, hogy őket milyen jogi védelem illeti meg - például a szólásszabadság tekintetében.

Persze minden jogrend nagyjából a józan észen alapul, úgyhogy polgári ösztöneinkben (sic!) bízva könnyedén elkerülhetjük a jogi cécót. És persze mindenki érzi, hogy mely tartalmak lehetnek gázosak. Nos ezekben az esetekben érdemes felkeresni ezeket a felvilágosító szájtokat. Milyen jó volna, ha az EFF-nek lenne egy magyar megfelelője. Legyen!

komment Címkék: csak tanulékonyaknak

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása