friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Ha mindent elönt a szemét...

2005.06.30. 20:17 hírbehozó

Igen fontos témában igen fontos gondolatokat tartalmazó bejegyzést olvashatunk Duncan Rileytól. A felmérések szerint a Weblogra vagy a Technoratira érkező pingek 90 százaléka ma már spamblogoktól érkezik. Riley megjegyzi, hogy a spamblogok egyre nagyobb problémát okoznak azoknak, akik valami értelmeset is szeretnének olvasni, mondjuk a Google Blogger.com-ján. És minél több a "szemétblog", annál nehezebb rátalálni a valóságos blogokra.

Riley abban látná a megoldást, ha a Google olyan regisztrációs rendszert vezetne be a Blogger.com-ra, hogy legalábbis jóval nehezebb legyen automatikusan blogokat létrehozni alatta. Bár a tiltás mégis veszélyes, azért meg kell próbálni értelmes mederbe terelni a blogszférát - értve ezalatt azt, hogy ki kell tudni szűrni az áltartalmakat, különben könnyedén korpa közé keveredhet a saját blogunk is.

Hogy mi az a spamblog? Hadd idézzem az egyik bloggert: "I surfed to 100 or so blogs and only 30 or 35 were real people. The other blogs were a mixture of soft porn pictures (under girl's names, and the sites were all the same) or grey "info" blogs that post ads."

A témával kapcsolatban jutott eszembe, hogy a freeblogon is egyre több spambloggal találkozni mostanában. Értelmetlen, vagy szimplán más oldalakra redirectelő álblogokról van szó. A freeblognak egyelőre az a szerencséje, hogy viszonylag ellenőrizhető mennyiségű blogot tartalmaz, és most még meg tudja oldani a helyzetet az időszakos nagytakarítással. De minden bizonnyal eljön az ideje annak, amikor a freeblog is kilép a szubkulturális közegből, és akkor az adatbázis már messze átláthatatlanabb lesz a kelleténél.

Jobb előbb gondolkodni, még akkor is, ha utóvégre kiderül: teljes védelem - miképp az e-mailek esetében - a blogszférában sincs a spamtartalmakkal szemben. Végül megemlíteném még a kérdéses Riley-bejegyzéshez érkezett egyik hozzászólást is. Eszerint a Google egyáltalán nem foglalkozik azzal, ha blogjain rágalmazó tartalmak jelennek meg.

Részéről hárítja a felelősséget az inkriminált blog írójára ("Although we host that site, we are not in a position to adjudicate whether the content is defamatory or not"), és azt tanácsolja, hogy írjunk levelet a rágalmazó blog oldalán található e-mailcímre. Na most, ha valakik, akkor épp a rágalmazó bloggerek szarják le magasról, hogy ki irogat nekik és mit.

komment Címkék: a legolvasottabbak

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása