friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Szálak, amik összefonódnak

2005.06.30. 19:44 hírbehozó

Nos, mivel megtudtuk a Napi Online egyik munkatársától, hogy a Hírtv.hu-nak szerződése van a Napi Gazdasággal cikkátvételekről, így korábbi bejegyzésünket az állítólagos hírlopásáról le is vettük. Az tehát igaz, hogy kicsit átirogatva ugyan, de átollózták a Napi Online-ról az inkriminált cikket, az már nem igaz, hogy lopták. De ha már belefutottunk egy ilyen rejtett megállapodásba, vessük fel az ide vonatkozó dilemmát: mi a módja annak, hogy két tartalomszolgáltató megállapodik arról, hogy az egyik átveheti a másik bizonyos tartalmait.

Szerintem ezekben az esetekben ugyanúgy illenék eljárni, mint a hírügynökségi anyagok esetében. Ha egy tartalomszolgáltatónak, mondjuk egy hírportálnak szerződése van az MTI-vel, akkor az rendszerint azt jelenti, hogy azt a hírcsomagot, amit megvett a portál, szabadon, akár módosítás nélkül felhasználhatja. Ugyanakkor minden esetben a forrásmegjelölés az "MTI", és nem az, amit a Hírtv.hu alkalmaz, ti., hogy "a napi online nyomán".

A forrás feltűntetésére nem csak azért van szükség, mert a megállapodásokban ezt rendszerint kikötik, hanem azért is, hogy az olvasó (a fogyasztó) megtudhassa, hogy az adott értesülés honnan is származik. Ez alapvető érdeke az adott hírt közlő portálnak is, hiszen például peres ügyeknél egyáltalán nem mindegy, hogy az oldalaimon megjelent hír az enyém vagy csak vettem, és így az elsődleges felelősség a hírgazdáé.

A korrektséghez az is hozzátartozna, hogy a hírportálok feltüntessék oldalaikon, hogy kivel állnak partneri viszonyban. A Hírtv ezt elmulasztotta feltüntetni.

komment Címkék: égből pottyant hírek

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása