friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




A Bezárkózás Tornya

2005.07.01. 10:10 hírbehozó

A Ground Zero helyén, vagyis az összedőlt New York-i ikertornyok sírjában új monstrum épül. Már az egész világ tudja, úgy fogják hívni Freedom Tower (Szabadság-torony). Egyrészt mondhatnánk, hogy nem történt semmi különös, csak a Szabadság-szobor kapta meg méltó párját. A történelmi emlékezet azonban mást mondat velünk. Sugall... - ha úgy tetszik. Merthogy ez a torony a maga ultrabiztosságával, repülőgépelhárító képességével mi mást is szimbolizálna a 9/11 utáni világban, mint a bezárkózottságot, a bevehetetlenséget, vagy - ahogy a New York Times írja - a társadalmat, mely hátat fordított a kulturális nyitottság minden képzetének.

Az elmebetegség netovábbja, hogy a torony csúcsát úgy hosszabbították meg, hogy az épület pontosan 1776 láb magas legyen. 1776 az éve a világ első alkotmányos és demokratikus szövetségi köztársasága létrejöttének. Úgy hívták: Egyesült Államok (pontosabban: Amerika Államai). A 13 északi gyarmat dokumentuma, ami mindezt szentesítette: a Függetlenségi nyilatkozat volt.  Ha neadjisten, elszámolnák magukat az építészek vagy megsüllyedne 1 lábbal az épület, akkor viszont a Szabadság-torony az 1775-ös évet idézné meg. Ami pedig Amerika függetlenségi háborújának kezdete. Ilyenek ezek az áthallások.

"(...) it would probably no longer be considered such a prime target. Fortifying it, in a sense, is an act of deflection. It announces to terrorists: Don't attack here - we're ready for you. Go next door." (Nicolai Ourousoff, New York Times)

komment Címkék: a legolvasottabbak

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása