friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Ki robbantott Londonban?

2005.07.08. 11:14 hírbehozó

Lassan kezdünk beletrázódni abba, hogy a nagyobb terrortámadások másnapján a fő kérdés: ki áll a merénylet mögött? Érthető ez, hiszen a terrorcselekmény félelmet szül, és a félelmet a legkönnyebben úgy lehet csillapítani, ha rámutatunk a félelem tárgyára, megpróbáljuk fülön csípni és móresre tanítani. A neten máris több felvetést is olvashatunk azzal kapcsolatban, hogy ki vagy kik hajthatták végre a véres akciót.

Nic Cubliovic blogbejegyzésében felemlegeti a 2002-es finsbury-i mecset esetét. (A gyülekezet egyébként 2005-ben új életre kelt.) Anno azért volt rendőri razzia a mecsetben, mert felmerült a gyanú, hogy a gyülekezet egyes tagjai ricint vásároltak, és azzal akarnak terrormerényletet végrehajtani Londonban. A mostani merényletsorozatot követően nyilván nem kell tippeket adni a brit titkosszolgálatoknak és rendőrségnek, hol keressék az elkövetőket.

Érdemes elgondolkodni a terrormerényletek elkövetési módján is. Míg a földalattiban történt robbantásoknál állítólag találtak arra utaló nyomokat, hogy távirányítással robbanthattak, addig a buszon nem sikerült hasonló jelekre bukkanni. Az is érdekes, hogy például a madridi vagy amerikai merényletekhez képest viszonylag kis hatásfokú terrortámadások következtek be Londonban. Emlékszünk még, hogy Madridban közel kétszáz áldozata volt a robbantásnak, míg az USA-ban sokezer ember vesztette életét a multiterrortámadásban. Az áldozatok száma tehát - ha a három helyszínt tekintjük - csökken, ami akár azt is jelentheti, hogy a titkosszolgálatok sokkal jobban rajta vannak az ügyön, így a terroristák nagyobb szabású merényleteket - mint amilyen a 9/11 volt - mostanában nem mernek vagy nem tudnak elkövetni. Nem mintha a mostani merénylet nem lenne éppen elég nagy a londoniaknak.

A brit hatóságok jelezték, hogy valószínűleg iszlám szélsőségesek robbanthattak. Csütörtökön jelentkezett is egy szervezet, mely magát az al-Kaida európai szárnyának vallotta. Egyáltalán nem biztos, hogy ők voltak, mindenesetre felettébb érdekesnek tartom, hogy valakik kitesznek egy weboldalra egy ilyen "beismerő nyilatkozatot" akkor, amikor a világ összes komolyabb titkosszolgálata éppen őket keresi. Nyilván ahhoz, hogy egy weboldalra úgy publikáljunk valamit, hogy a titkosszolgálatok ne bukkanjanak nyomunkra, viszonylag magas szintű informatikai ismeretek szükségesek. High-tech terroristák...?

A BusinessWeek szintén arra keresi a választ cikkében, hogy mi az üzenete a merényletnek. Különösebben érdekes megállapításokra nem jutnak, de összefoglalják a lehetséges okokat: az USA-val összehasonlítva Európa nagy muszlim közösségére, valamint a sokkal lazább biztonsági intézkedésekre emlékeztetnek. Nem kell említeni Britannia iraki vagy afganisztáni jelenlétét sem. Ez már önmagában elegendő lenne egy radikális terrorcsoportnak a mozduláshoz, ugyanakkor az is igaz, hogy Bin Laden az utóbbi időben valószínűleg a rejtőzködésen kívül sok dolgot nem csinál és nem is csinálhat.

Nem tudom, mások mit gondolnak, de szerintem az al-Kaida korántsem egy jól szervezett valami. Vannak radikális kisközösségek a világban, akik merényletekre szánják el magukat, és a nagyobb hatás kedvéért elnevezik magukat az al-Kaida ilyenolyan alszervezetének. A titkosszolgálatok meg egy olyan kirakósjátékot akarnak kitenni, melynek elemei nem is álltak kapcsolatban egymással. (Ebben a hitemben erősített meg a Washington Post mai cikke, melyben egy korábbi kormányzati terrorelhárító arc mondja szinte ugyanezt: az al-Kaida nem szervezet, hanem egy eszme.)
  • Könnyű préda a tömegközlekedés
  • Miért pont London? (Metroblogging)

  • komment Címkék: a legolvasottabbak

    Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
    Creative Commons License
    süti beállítások módosítása