friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




A pápa és Harry Potter

2005.07.14. 07:12 hírbehozó

Ratzinger bíboros, azaz, ahogyan ma ismerik, a jelenlegi pápa mélységesen ellenzi a Harry Potter regényeket. Legalábbis ez derül ki egy 2003-as levélből, melynek digitalizált változatát itt lehet elolvasni (németül). Bár a történet nem mai, az angolszász nyelvterületeken mégis most, a hatodik Potter-könyv megjelenése idején lett téma az ominózus elutasító álláspont. (Az Amazon egyébként csak az Egyesült Királyság területéről 350 ezer előrendelést regisztrált a legújabb Potter-könyvre, mely július 16-án kerül a boltokba. A Scotsman pedig arról ír, hogy egyetlen nap alatt 2 millió példány fog fogyni, és ez messze nem a végső szám. Arról nincs adat, hogy Vatikánvárosból hány előrendelés érkezett.)

A történet annak fényében még érdekesebb, hogy II. János Pál pápa idején a Vatikán hivatalosan egyáltalán nem ítélte el egyértelműen a Rowling-könyveket. (Pontosabban volt egy "nem-ellenző" álláspont, amit aztán visszavontak, szóval a történet elég zűrös.) A levélben Ratzinger annak a Gabriele Kubynak mond köszönetet, aki dörgedelmes hangvételű könyvet írt arról, hogy miért az ördögtől való a Harry Potter. Nem tudják? Hát azért, mert rosszra neveli az ifjúságot, mert rosszul értelmezi ez a fránya könyv a Kuby szerinti jót és rosszat. (Ismerős, nem?)

Ratzinger köszönetet mondott, amiért Kuby "felvilágosította" az embereket arról, hogy mennyire torz is ez a fantasy. Mindamellett nemrégiben a Waterson készített egy felmérést a gyerekek körében, és adataik szerint a kölykök 39 százaléka lemondana kedvenc tévéműsoráról, és inkább Potter-könyvét olvasgatná. Abban a korban, amikor mindenki azon siránkozik, hogy a gyerekek csak tévéznek, tévéznek és tévéznek, ahelyett, hogy olvasnának, a Harry Potter komoly missziót vitt véghez.

Arról nem beszélve, hogy Rowling történetei (melyet 62 nyelvre fordítottak le, és több mint 270 milió példányban keltek el eddig) semmivel sem rosszabbak, "ártalmasabbak", mint a korábbi generációk által kedvelt mesék, ifjúsági regények. Itt van tehát egy újabb probléma, amit a katolikus szülőknek valahogy meg kell magyarázniuk maguknak és gyermekeiknek. A többiek pedig csendben mosolyognak.

komment Címkék: a legolvasottabbak

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása