friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Kapcsolati háló - e-mailekből

2005.07.20. 11:55 hírbehozó

Az új típusú kapcsolattartási forma ma már annyira elterjedt, hogy a kutatók is felfigyeltek a jelenségre. Bizonyára mindenki kapott már ismerősétől céges vagy magáncímére olyan e-mailt, mely egy vicces, érdekes weboldalra mutató linket tartalmazott. A tartalom lehet egy videó, egy kép vagy akár egy szöveg is. Nemzetközi viszonylatban a Star Wars Kid vagy az Oolong the rabbit aratott osztatlan sikert, idehaza pedig nyilván sokan megkapták levelesládájukba a Szalacsi- vagy Oláh Ginó-videók linkjeit. A témát érdekesnek találta a University of Illinois néhány kutatója is.

Benjamin Gross a NewScientistnek azt mondta, szerinte az ilyen jellegő e-mailtovábbítgatás fontos szerepet játszhat a kapcsolatépítésben, meglévő kapcsolatok fenntartásában. Anonim kérdőíveket töltettek ki netezőkkel, és így jutottak arra a következtetésre, hogy a vicces linkek küldözgetése nem csak szórakozás, de szociális kapcsolataink erősítésére vagy gyengítésére is alkalmas. Nagyon fontos, hogy jól tudjuk megítélni, az adott link vajon tetszene-e annak a személynek, akinek továbbítani szeretnénk. Anélkül, hogy beszélgetésbe elegyednénk ismerősünkkel, virtuálisan mégis erősíthetjük kapcsolatunkat a találó linket tartalmazó e-mail elküldésével.

Persze a levélforwardolós kapcsolati-hálóépítésre nem csak a magánemberek, de a cégek és a politikusok is felfigyeltek. A világ fejlettebb részein, ahol a lakosságnak egy meghatározó része rendelkezik e-mail címmel, a marketingkommunikáció egyik eszközévé nőtte ki magát a "privátban" továbbított céges reklámok küldözgetése. Ezek a reklámok rendszerint szabadosabbak, mint a nyilvánosságnak szánt hirdetések, és ráadásul maguktól terjednek tova. A politikusok aktuális üzeneteiket ma már gyakorta sms-eken és továbbküldésre szánt e-mailekben is megfogalmazzák. A cél ugyanaz, mint a vállalatoknál: intim formában, ismerősök kapják-küldik az üzenetet: magas bizalomszint, nagy hatékonyság.

A jelenséget ma már több szoftver segítségével is nyomon követhetjük. A szociális hálók felkutatásában van segítségünkre a Microsoft SNARF-projektje, vagy éppen a ForwardTracking nevű program első verziója. Az e-mailek továbbításával létrejövő kapcsolati hálók tehát feltérképezhetőek, és így kiértékelhetőek is - Szalacsitól a terméknépszerűsítésen át a választásokig.
  • Magyar kapcsolatépítés direktben: wiw.hu, osztalytarsak.hu
  • Aki vicces linkeket keres, forduljon dr. No-hoz


  • komment Címkék: a legolvasottabbak

    Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
    Creative Commons License
    süti beállítások módosítása