friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




A nemzet testét szaggatja

2005.07.25. 21:11 hírbehozó

Ha már mindenáron nemzeti ügyekről akarnak harsogni a politikusok, miért nem beszélnek a tüdőrák és dicső hazánk kapcsolatáról? A British Medical Journal összehasonlította a régi és az új uniós tagállamokban a helyzetet. Általánosságban az Európai Unió területén egyre kevesebb férfi hal meg tüdőrákban, ugyanakkor a nők esetében a halálozási ráta továbbra is emelkedik.

A cikk kiemeli, hogy amíg például az Egyesült Királyságban csökken a tüdőrákban elhalálozottak száma, addig Közép- és Kelet-Európában továbbra sem javul a helyzet - különösen nem Magyarországon, mely az unió egyik legrosszabb tüdőrák-statisztikájával rendelkezik. A tanulmány szerint általánosságban is elmondható, hogy az új tagországokban rosszabb a helyzet, mint a régiekben, még akkor is, ha Franciaországban, Görögországban vagy Olaszországban továbbra is igen sok középkorú dohányzik - kitéve magá a halálos betegségnek.

A nők esetében igen fenyegető a helyzet. Az EU 25 tagállamát tekintve arányosan Magyarországon hal meg a legtöbb nő tüdőrákban, de a magyar férfiak is előkelő helyen állnak a feketelistán. Bár a kutatók nem nevezték meg az okokat, számításaik szerint a következő években a nők akár át is vehetik a vezetést a férfiaktól. Nemzeti pártok, egyesüljetek! Itt van végre egy súlyos probléma, amit megoldhatnánk. (Nemzeti szégyentáblánk itt tekinthető meg.)

A nemzeti Egészségügyi Minisztérium honlapján például mindösszesen az Egészségügyi Világszervezet dohányzás-ellenőrzési keretegyezményének szövegét olvashatjuk. Azt is minek. Fölösleges lenne odafönt túlreagálni ezt az egészet.

komment Címkék: a legolvasottabbak

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása