friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Ha eljön a madárinfluenza...

2005.07.31. 11:56 hírbehozó

A madárinfluenza-járvány elkerülhetetlen - manapság egyre többet hallani ezt a vészjósló megállapítást. Persze ez még önmagában nem is lenne olyan vészjósló, főleg, hogy a világ kormányai igyekszenek megnyugtatni polgáraikat: ha lesz is járvány, fel vagyunk készülve, vissza fogjuk verni, nincs ok a pánikra.

A Washington Post hét végi számában nagyösszeállításban foglalkozik a lehetséges járvánnyal. A cikk nem köntörfalazik: járvány lesz, a hathatós felkészüléshez pedig minimum évekre lenne szükség. Magának az írásnak is az a címe, hogy "a világ nem áll készen, hogy kezelje az influenzát".

A nem éppen felületességéről híres lap szerint ha mondjuk jövőre törne ki a járvány, elegendő mennyiségű vakcina hiányában nem lehetne megakadályozni a vírus terjedését - "mely a történelmi tapasztalatok szerint potenciálisan milliók életét is kiolthatja". A lap elemzi azt is, hogy az amerikai kormány az elmúlt években brutális mennyiségben megnövelte az országos méretű járványok megfékézesére fordítandó pénzösszeget. Nyilván nem azért, mert all-clear a helyzet.

De mégis, milyen pusztításra készüljünk fel? A lap visszaidézi a spanyol náthát, mely 1918-19-ben hivatalosan 50 millió, de egyes becslések szerint 100 millió ember életét követelte. Ne feledjük, hogy a Föld lakossága akkor harmada volt a mostaninak. Azt már csak én teszem hozzá, hogy a transzkontinentális vagy országközi közlekedés is sokkal nehézkesebb és ritkább volt, mint manapság.

Az amerikaiak jelenleg is dollárszázmilliókat költenek a felkészülésre, vezető szakértőik szerint elkerülhetetlen a madárinfluenza elterjedése, és valószínűleg az Egyesült Államok sem áll majd készen, ugyanakkor a magyar tiszti főorvos szerint Magyarország készen áll, felkészült, no para. Kérdés, melyik állítás ad okot inkább a pánikra.
  • Full coverage on Bird FLu
  • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) járványhírei
  • Tender for contract for H5N1 flu vaccine

  • komment Címkék: csak tanulékonyaknak

    Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
    Creative Commons License
    süti beállítások módosítása