friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Ki a zöldbe!

2005.08.01. 10:22 hírbehozó

Itt, a nyári kánikula idején, mikor egymásra ígérnek a melegrekordok, nem csak jeges ásványvízzel, hanem jó cikkekkel is lehet hűsölni. Erre példa a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung riporterének írása Grönlandról. A földrajzilag Amerikához, ám politikailag Európához (pontosabban Dániához) tartozó autonóm területről szinte semmilyen hír nem éri el az Ó- vagy Újvilágot. Pedig már nemzeti lobogója is maga a tiszta misztikum.

A Zöldföld bár a világ legnagyobb szigete a maga 2,5 millió négyzetkilométeres területével, mindössze 57 ezer embernek ad otthont. Jelentősebb városai a nyugati parton helyezkednek el. Az inuitok földjén meglepő módon a többség a grönlandit beszéli, de azért a dánnal, sőt, az angollal is el lehet boldogulni. Az országban például összevissza 224 taxi közlekedik, 2003-ban nem volt regisztrált vérfertőzés, viszont volt 5 darab gyilkosság vagy gyilkossági kísérlet. Hét HIV-pozitív embert regisztráltak (2002), viszont a hepatitis ismeretlen. A legmenőbb vallások a lutheránus és a sámán.

Miért ne menjünk Grönlandra? Az ország éves statisztikája szerint elsősorban a skandinávok látogatják a hatalmas szigetet. Magyar utazási irodáknál ne is próbálkozzunk meg azzal, hogy van-e lasztminit eszkimóföldére. Marad az egyéni szervezés, és első körben tájékozódásra ajánlott a főváros, Nuuk honlapja. Készüljünk fel, hogy a repjegyek elég drágák, és elsősorban Dániából tudunk eljutni Zöldföldére (Koppenhágától Nuukig 10 és fél óra az út). A BootsnAll mindössze 1 darab "expedíciót" kínál. További szállás- és utazási ajánlat itt.

Júliusban és augusztusban akár egy szál pulóverben is üldözhetjük kamerával a bálnákat, csodálkozhatunk a gleccserek tetején, golfozhatunk a hóban (profi pályán!), nevetgélhetünk az éjjeli napsütésben. A grönlandiak világelsők dohányzásban, és nem tagjai az Európai Uniónak (nesztek, dánok), ami különösen bohém lazaságként is felfogható a mai geopolitikai helyzetben. És biztos, hogy itt nem robbant az al-Kaida. Bár...
  • Képek Nuukból
  • Biblia

  • komment Címkék: csak tanulékonyaknak

    Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
    Creative Commons License
    süti beállítások módosítása