friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Na végre!

2005.08.26. 11:46 hírbehozó

"Közlemény

A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium az elmúlt időszakban egyeztetést kezdeményezett a Magyar Újságírók Országos Szövetségével a nyomtatott és elektronikus sajtóban tevékenykedő cégek és magánszemélyek jogállásával kapcsolatban. Az egyeztetés célja a Kormány által tervezett Egyszerűsített Közteherviselési Hozzájárulás (ekho) szabályainak véglegesítése. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége - tapasztalataink szerint - a médiában tevékenykedő személyek és gazdasági szervezetek jelentős részének véleményét nem megfelelően képviseli, arról érdemi egyeztetést nem folytatott, valamint a magyar média jelen nyilatkozatot aláíró intézményeiben tevékenykedők többsége nem tagja a MÚOSZ-nak. Ezért a nyilatkozatot aláíró intézmények, valamint azok közreműködői felhívják a Kormány és annak szervei, különösen a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium figyelmét, hogy a MÚOSZ-nak nincs felhatalmazása arra, hogy a nevükben egyeztetést folytasson. Fontosnak tartjuk továbbá azt is megjegyezni, hogy az ekho bevezetése és annak szabályai a jelen nyilatkozatot aláíró intézményekben sem csak az újságírókat, riportereket érinti, hanem annál sokkal szélesebb kör egzisztenciájára, anyagi boldogulására van jelentős hatással. Annak érdekében, hogy a Kormány valóban megismerhesse a teljes magyar médiaipar, benne az elektronikus sajtó képviselőinek álláspontját is, a Nyilatkozatot aláíró társaságok képviselői a jövő héten egyeztetést tartanak. Az egyeztetésre várjuk minden, a jelen nyilatkozat aláírói között nem szereplő sajtóorgánum képviselőit is, ha szeretnének részt venni közös álláspontunk kialakításában. Egyben felkérjük a Kormányt, illetve a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumot, teremtsen lehetőséget arra, hogy közös álláspontunkról felelős döntéshozóit mi is tájékoztathassuk.

Magyar Televízió Rt.
TV2 (MTM-SBS Rt)
RTL Klub (M-RTL Rt.)
Index
Origó
Info Rádió"

Maximálisan egyetértek a fenti közleménnyel. A MÚOSZ-t már régen fel kellett volna oszlatni, sóval behinteni a helyét, és búcsút inteni egy letűnt világnak. Szánalmas, ahogy még ma is azt próbálják eljátszani, hogy ők itt a nagybetűs újságírószervezet, mikor egy értelmes fiatal újságíró ma már nem  lép be a MÚOSZ-ba. Régi káderek és munkanélküli "nagyöregek" utolsó menedéke maradt a szocializmusban kiválóan működó szervezet. Szánalmas alakok ácsingóznak az üdülési csekkre, és a belterjeskedő "szakmai fórum" egyéb nagyszerű juttatásaira.

Az elnök (Eötvös Pál) meg olyanokat mondogat, hogy az internet a funkcionális analfabéták eszköze, valamint néha kiadnak olyan veretes elmarasztaló "etikai állásfoglalásokat", amit az újságírótársadalom normálisabbik fele heveny kacagással jutalmaz. Az újságírók jogállása pedig eleve egy olyan hot issue, amiben komoly összefogásra és érdekérvényesítésre van szükség. Lehetőleg és elsősorban a MÚOSZ kihagyásával. A problémáról bővebben lásd: Ekhózzak? Evázzak? Legyek alkalmazott?

komment Címkék: betiltott bejegyzések

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása