friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Az intelligens lenézés

2005.08.27. 09:46 hírbehozó

Nevezhetnénk ezt a hetet a hímbüszkeség hetének is. Jó hír például a hímsovéneknek, hogy van már olyan polgármester, aki csak a szerinte jólábú nőknek engedne rövid szoknyát, sőt ezt szabályba is foglalná. (Bár nem ismeretes, hogy mi a véleménye minderről a polgármesteri hivatal nő dolgozóinak.) Utóbb pedig egy örökzöld téma bolygatta a blogszférát. A BBC-n jelent meg az a kutatás, mely a férfiak és nők IQ-ját hasonlítja össze. Az eredmény szerint a férfiak átlagosan 5 ponttal vannak a nők előtt. Még érdekesebb, hogy a kutatás szerint a két nem között 14 éves korig nincs kimutatható különbség.

Nyilván a fenti eredményt úgy is lehet interpretálni, hogy a férfiak dominálta társadalom azért eléri célját: a nőktől kevesebbett várnak el (titkárnőkultusz, takarítónőkultusz, háziasszonykultusz), az intelligenciakultusz inkább a férfiakra vonatkozik ("a fiú legyen okos, a lány meg szép"), és a társadalom ezt honorálja is (ugyanabban a munkakörben, ugyanazzal a végzettséggel dolgozó férfiak rendszerint jobban keresnek, mint a nők).

A prostitúció fenntartása, a családon belüli erőszak vagy a szexista viccelődés pedig nyilván csak ártalmatlan melléktermékei világunknak. A másik oldalon meg ott a sok fütyis atomtudós, Nobel-díjas, filozófus, államférfi (sic!). Egál? A két nem közti IQ-különbség egyes kutatások szerint korszakonként picit változik. De alapvetően megfigyelhető, hogy a különbség többnyire hibahatár környékén marad.
  • Intelligens angolul tudó férfiaknak: Gender role

  • komment Címkék: betiltott bejegyzések

    Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
    Creative Commons License
    süti beállítások módosítása