friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




A felültetett magyar hírportálok

2005.09.19. 17:14 hírbehozó

Ne menjünk el a magyar online média legújabb árnyékra vetődése mellett. A Hampstead and Highgate Express internetes kiadása közölt egy rövidhírt, miszerint megtalálták annak a Petschauer Attilának a földi maradványait, akiről eddig azt hitték, hogy tömegsírba temették. Egyébként róla szól Szabó István A napfény íze című filmje is. Nyilván ennek nagy szerepe volt abban, hogy futótűzként terjedt el ez az híresztelés a magyar portálokon.

Kutatásunk szerint az MTV honlapja volt a leggyorsabb. A Magyar Távirati Irodára (!!!) hivatkozva közölték a hírt. Majd szépen sorban jöttek a többiek. Néhány hírportál nyilván csak azért nem kopizta át a sztorit saját szerverére, mert nem vették észre, nem ismerték fel a "hír" jelentőségét. Röpkutatásunk arra is fényt derített, hogy a híreszteléssel foglalkozó magyar hírportálok többsége tényként állította, amit fent leírtunk.

Akik tényként állították: MTV, hvg.hu, fn.hu, ma.hu, MNO. Szóval ők égtek a legnagyobbat. A többiek odabiggyesztettek egy kérdőjelet a cím végére, vagy belefűzték az "állítólag" szócskát: például a NOL, a Magyar Rádió Online, az Uno.hu vagy a National Geographic Online.

Mire alapozták a hírt? Egy jobbára ismeretlen picike londoni portál hírére, mely egyetlen ember elbeszélésén alapul. A problémák ott kezdődtek, hogy a Blikk, vagyis egy gáz bulvárlap vette a fáradtságot, és utánatelefonált a sztorinak. Rövid kutakodás után pedig arra a következtetésre jutottak, hogy az egész egy nagy átverés, hazugság, blöff, kacsa. Íme a cikk.

Többen egyébként egyszerűen elérhetetlenné tették korábbi hírüket, ahelyett, hogy írtak volna egy újabb hírt arról, hogy az egész nem igaz, és bocsánatot kérnek az olvasóktól. Talán majd 2078-ban.

Az MTI egyébként ahelyett, hogy felhívta volna a figyelmet arra, hogy korábban hülyeséget írt, inkább update-elte a sztorit, és kiadott egy zavaros bővített anyagot, amiből csak az derül ki, hogy korábbi hírük úgy és annyiban nem igaz. Iszonytató maszatolást vitt véghez az MTI, és ebben parti volt sok online lap. Gáz.

(Nem tudom, hogy azt kérdezzük-e meg a falra hányt borsószemektől, hogy vajh érdemes-e az MTI-ben feltétel nélkül hinni, vagy pedig azt, hogy: vajon a mai hírgyártásban végülis érdekes-e, hogy egy hír igaz vagy sem?)

komment Címkék: égből pottyant hírek

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása