friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




A jóslatfilm és New Orleans hurrikánjai

2005.09.30. 09:16 hírbehozó

Hétfő óta ajánlgattuk nektek az S.O.S. New Orleans című filmet, abban a bizonyos - részben utált részben szeretett - ajánlóablakban. Nos, akik csütörtök este együtt nézték meg velünk a legújabb és leglátványosabb beteljesedő jóslatot, nyilván határozott véleménnyel és izgatottsággal olvassák most mindezt.

Az áldokufilmet 2005 szeptembere előtt forgatták, és arról szól, hogy mi van ha egy erőteljes hurrikán romba dönti New Orleans-t és a környék olajközpontjait. Erre mondhatnánk, hogy hűha, milyen ügyesen megjósolták ezek a fiúk, hogy mi fog történni. Ráadásul az áldoku éppen 2005 szeptemberében játszódik, tehát még a dátum is stimmel.

A filmen jól le lehet mérni, hogy mi a különbség egy hurrikán valódi pusztítása és egy amerikai másodvonalas rendező elképzelései között. Az életben ugye a Katrina mérhetetlen pusztításokat okozott ugyan, de közel sem vezetett - nem is vezethetett - olyan katasztrófasorozathoz, mint amit a film elmesél.

A filmben ugyanis a hurrikán pusztítása nyomán az egekbe szökik az amerikai benzinár. Mintha az Egyesült Államok legalábbis Szaúd-Arábia lenne, és nem egy olajimportra szoruló ország. A hurrikán a film szerint például kinyírja a bostoniakat is, olyan módon, hogy a keleti parti télben az emberekhez nem jut el elég fűtőolaj, és hát a fagy az ott is fagy.

Ennyit erről. Másrészről akik azon huhognak, hogy ez a film igazából önbeteljesítő jóslat, olvassák el, mit írtak a nagy amerikai lapok évekkel ezelőtt egy várható New Orleans-i katasztrófáról. Pontosan tudni lehetett - márcsak statisztikai alapon is -, hogy egy nagy hurrikán egyszer szembecsapja a Nagy Lazát. És mivel városunk jelentős részét egy gyenge gátrendszer védi, ráadásul a víz a tengerszint alatti területekre zubog, a katasztrófa boritékolható.

Mindez persze nem izgatja az összeesküvés-elméletek hívőit, a félelem gyermekeit és a decemberi King Kongot. Nem baj.

komment Címkék: csak tanulékonyaknak

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása