friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




CIA-gulágok Magyarországon?

2005.11.02. 18:46 hírbehozó

Kelet-Európában, titkos táborokban tartanak fogva az amerikaiak al-Kaida-tagokat - értesült a Washington Post. Nyilván az egész témából minket az érdekel a legjobban, hogy Magyarországot érinti-e az ügy.

Bár a témában születő cikkek egyike sem mondja ki kerek perec, hogy mely országokról van szó, több helyen azért olvashatunk sejtetéseket. Így például egy ausztrál lap, a Brisbane Courier Mail három országot hoz összefüggésbe a sztorival: Magyarországot, Romániát és Bulgáriát.

Miért éppen ezeket? Annyit olvashatunk, hogy ezek az országok támogatják az iraki inváziót. Sőt, Magyarországot külön még egyszer megemlíti a cikk: "In addition, Iraqi exiles trained in Hungary before the 2003 invasion which toppled dictator Saddam Hussein." Vagyis felemlegeti a cikk írója, hogy Magyarországon képeztek ki iraki menekülteket mielőtt megindult volna az iraki hadművelet.

Több kérdés is felmerül a cikk kapcsán:
1.  Miért nem említik a lengyeleket, akik sokkal hangsúlyosabban kapcsolódtak be az iraki invázióba, mint a magyarok? És  miért nem elképzelhető, hogy Szlovákiában vagy a cseheknél is vannak titkos táborok? Netán rosszabb lenne a kapcsolatuk Bushsal, mint nekünk? (Utóbbi két ország egyábiránt cáfolta, hogy lenne náluk ilyen tábor.)
2. Nem egészen egyértelmű, hogy a cikk írója csak rákeresett néhány kelet-európai országgal kapcsolatos külpolitikai cikkre s ennek eredménye született egy lazán fogalmazott, találgatásokon alapuló írás, avagy az újságíró többet tud, mint amit leír, ám csak sejteti velünk a hír hátterét. (A cikk egyébként az AP hírügynökség jelentése alapján készült, ám a kérdéses jelentésben nem szerepelnek név szerint kelet-európai országok.)

Mindenesetre kíváncsian várjuk, hogy a kelet-európai kormányok vezetői megnyilatkozzanak a témában. Sajnos a Washington Post cikkét most nem követjük végig, de aki akarja, elolvassa.

"The Washington Post said it was not publishing the names of the Eastern European countries involved in the covert program at the request of senior U.S. officials who argued that disclosure could disrupt counterterrorism efforts or make the host countries targets for retaliation." (Reuters; kiemelés tőlem)

Avagy azért nem hozták nyilvánosságra a kelet-európai országok neveit, mert a forrás szerint ezek az országok megtorlások célpontjai lehetnek. Közben a blogszférát ma ez a téma izgatta a leginkább.

Update: közben a Reuters kiadott este még egy jelentést. Ebben az áll, hogy Oroszország és Bulgária is cáfolta, hogy ilyen jellegű táborok lennének náluk. A jelentés azonban továbbra is kényesen ügyel arra, hogy megnevezzen más kelet-európai országokat. Míg tehát egyes országok határozottan cáfolják, hogy náluk ilyen táborok lennének, addig Tóth András titokállamtitkár csak annyit mondott: "Semmi olyan információ nincsen, ami alátámasztaná a sajtóértesülések valóságtartalmát." Na akkor ez mostan mit is jelent politikusul?

komment Címkék: betiltott bejegyzések

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása