friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Egy előítélet lelepleződése

2005.11.09. 17:30 hírbehozó

Az alábbi interjúrészletet a sajtóban dolgozó kollégáknak ajánlanám, szíves átgondolásra.

- Krizsó Szilvia: Ha az utcán sétál, akkor mondjuk, ha elmegy a külvárosba, akkor mondjuk érezhető és szemmel látható az a nyomor, amiben élnek?
- Hegedűs Zsuzsa, szociológus: Nincs nyomor. Nyomor Magyarországon van. Ezért ez a különbség a kettő között, ezért mondom, hogy nem is szegénység, nem is nyomor az alapprobléma, az is probléma, de az igazi probléma, hogy kettészakadt, ugyanígy, mint Nyugaton most már Keleten is a rendszerváltás óta ezek a társadalmak, és a társadalom egy része, nálunk kétharmad, ott egyharmad, esélye nincs. Na most, ezek a gyerekek, és pontosan ez az érdekes, nagyon haragszom arra, amikor bevándorlókról beszélnek, ezek nem bevándorlók, és Franciaországban ugyanúgy nem lehet ezekre bevándorlót mondani, 1983 óta, mint ahogy Amerikában nem lehet négerezni. Ezek valódi franciák, francia anyanyelvűek, már a szüleik is beszéltek franciául.

- K.Sz.: De azért azt leszögezhetjük, hogy azért mondják azt, hogy bevándorlók, mert a bevándorlóknak a gyerekei.
- H.Zs.: Ők nem így hívják magukat, nem, nem így hívják magukat és ez politikailag inkorrekt Franciaországban bevándorlónak  hívni őket, bőröknek hívták őket már a '80-as években és ezek majdnem, hogy a gyerekeik. Tehát mi történt?  A gyerekek, akik francia állampolgárok és a francia iszonyatosan integráló iskolarendszerbe járnak, azok azzal nőnek fel és általában érettségi plusz egy-két éves tanulmány van mögöttük, hogy beintegrálódnak a normál életbe, az iskolába is beintegrálódtak, majd a '80-as évektől kezdve nincs munka. Ami most történt, az, hogy szemben mondom a '80-as évek közepétől, hogy az baloldal legyen, vagy jobboldal, mindegyik társadalmilag kezelte nagyon sok sikerrel egyébként, például Marseille, Lyon, Orny-sous-Bois nincs messze Clicytől, ahol ugyanilyen problémák voltak. A helyi önkormányzatokkal, civil szervezettel, maguk az észak-afrikai bevándorlóktól leszármazó francia gyerekekkel, akik ma már fiatalemberek és felnőttek, nagyon sok helyen sportszervezetekkel, munkalehetőségekkel stb., stb., nagyon sok mindent csináltak.

(M1, Este, november 8.)


komment Címkék: idézetek

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása