friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Kiszivárogtatunk 2.

2005.11.18. 11:18 hírbehozó

Folytatjuk geneológiai portyánkat a Blogter-témában. Megpróbáltunk belehelyezkedni a nagyon komoly élethelyzetbe, mikor az egyszeri bloggerben/netezőben felötlik a kérdés: menni vagy maradni, illetve: blogot nyitni vagy inkább kockás füzetbe irogatni?

Először is: kockás füzetbe irogatni jó. Még akkor is, ha olyan érdektelen és unalmas témákba szeretnénk gondolatkifejteni, mint a kutyakaja-komparativisztika, az indexlámpa-szekvencialitás vagy a Macintosh-mitológia...

Előny szerintünk, hogy a Blogter sok olyan alkalmazást implementál (hozzászólás, IM, rss-szerkesztés), melyekkel eddig csak angolul beszélő szolgáltatóknál találkozhattuk. A Blogter megértése könnyebben fog menni azoknak, akiknek mond valamit az, hogy "tagelés" vagy hogy "Blogger.com".

A freeeblogosok (vagy inkább sziget.hu-sok?) nagy része nyilván megmarad mai blogjánál, és nem fog bíbelődni azzal, hogy migráljon egy másik nyelven beszélő világba. És pont ez az: a sok plusz kütyü és szolgáltatás, amit a Blogter kínál azoknak lesz érdekes, akik még nem nyitottak blogot, de nagyon szeretnének (kérdés hányan vannak), illetve akik már most is könnyedén lavíroznak a Web 2.0 világában. Ők meg miért nem nyitnak saját domain alatt blogot? Mert a kutya nem találja meg, és robotokkal, pingeléssel kell álolvasottságot generálniuk? Nem nem. Laissez faire, laissez passer...

A Blogter elvileg abban lehet jó, hogy segít témákra bontani a bejegyzéseket és a blogokat; nem kell bíbelődni hozzászólás- és egyéb kütyük elővarázsolásával, segít megtalálni nekünk azokat a blogtartalmakat, amikre kíváncsiak vagyunk, a másik oldalról pedig: segít abban is, hogy olvassák is szerény bejegyzéseinket, blogunkat. Nekünk kifejezetten tetszik például, hogy lehet bejegyzéseket értékelni és címkézni.

Megintcsak feltennénk a kérdést: vajon születik-e elegendő jó blogtartalom ahhoz, hogy érdemes legyen kalandtúrákat tenni a magyar blogszférában. Bíztató jel, hogy nyár óta majdhogynem tömegesen jelentek meg új és jó blogok. Kérdés, hogy ez csupán a nyári verseny hullámverése, avagy egy létező körfolyosó a cybertérben, ahol felfelé könnyebb haladni, mint lefelé (sic! sic! sic!).

komment Címkék: exkluzív fícsör

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása