friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Kérdezd a netezőket - YahooAnswers

2005.12.09. 18:40 hírbehozó

Az online közösségépítésben van pénz és lehetőség. Nem csak mi gondoljuk így, hanem a Yahoo is. Bizonyították már százszor, de most százegyedszerre is. Úgy hívják Yahoo Answers, és a lényege, hogy kérdéseket tehetünk fel, amikre mások, akik nyomon követik az adott témát, válaszolnak. Szóval veszünk egy kategóriát, mondjuk a történelmet/kultúrát, és beleteszünk egy kérdést. Például, hogy hol volt Atlantisz pontosan.

Aztán 14 napig mindenki megválaszolhatja feltett kérdésünket, majd kiválaszthatjuk a szerintünk legrelevánsabb választ, avagy megszavaztathatjuk a netezőket, mit gondolnak, ki volt a legjobban válaszoló. Akiket sokszor szavaznak legjobbnak, azok felfelé mozdulnak a toplistán. Vagyis kialakul a megbízható válaszadók köre. A kérdésünkhöz rss feedet is kapunk, úgyhogy szinte percre pontosan tudhatjuk, hogy áll a kérdés megválaszolása. (Meg persze mailen is értesítenek a fejleményekről.)

A Yahoo ráérzett a Wikipedia sikerére.

Teszteltük is a YahooAnswerst. Két kérdéssel próbálkoztunk. Elsőként azt kérdeztük, mi a blog.
[18:45] Az első válaszoló, Darrick szinte rögtön küldte a saját elméletét (a Wiki alapján): "It's short for (we)blog, a personal site updated on a regular basis, allowing other users to subscribe to the site through the use of RSS and newsreaders. Kinda like a personal online journal on steroids.
" Igaz, az Atlantiszra vonatkozó kérdésünkre még nem érkezett helyes megfejtés. Már ha s amennyiben létezik ilyen. (Gondolom valakik már lapozgatják a vonatkozó Platón-dialógusokat.)

[18:55] Érkezik a válasz - ezúttal Atlantisz-témakörben. Jfodale szerint: "Obviously, no one knows for sure, but many believe that it is located to the southeast of Greece." Szerintük a válasz második fele téves. De azért még várunk, hátha valaki többet tud mondani.


[19:51] Érdekes módon az Atlantiszra érkezett a következő. Cameron_mulder szerint: "Plato claimed it was somewhere outside the Pillars of Hercules, now known as the Strait of Gibraltar." Na, mi is valahogy így emlékszünk a platóni elbeszélésre. Szóval kezdünk révbe érni. De hátha felmerül még a Kanári-szigetek elmélet vagy valami egyéb. (Egyébként még egy sejtésünk beigazolódott, ugyanis cameron_mulder is a Wikipedia vonatkozó szócikkére hivatkozik. Ami kézenfekvő és korrekt dolog, viszont némileg levon a válasz értékéből.)

komment Címkék: a legolvasottabbak

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása