friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Újabb blogszolgáltató: indul a blog.hu

2005.12.20. 16:45 hírbehozó

Tulajdonképpen mulatságosabb lett volna, ha Hírbehozó írja meg, nyilván beleírt volna egy csomó féligazságot meg hülyeséget, és akkor lehetett volna nevetni rajta, így meg nem :-)

Szóval a lényeg: elindul a blog.hu. Mondhatnám, hogy nem bírunk magunkkal, és ha már a városban mindenki blogszolgáltatást indít, akkor abból nem szabad kimaradni, de az igazság sokkal földhözragadtabb: egyszerűen sok kavarás, tervezés, ábrándozás, munka, tanulás, szervezés, stb. után most érkezett el a dolog az indulás küszöbére.

Na de mi az a blog.hu?

A blog.hu elsősorban egy blogszolgáltatás. Természetesen nem just another blogszolgáltatás, hanem a legjobb hazai - ok, tudjuk, ez nem ilyen egyszerű, de a cél hadd legyen ez. A blog.hu a poweruser vagy powerblogger blogszolgáltatása lesz, ez persze nem azt jelenti, hogy kézzel kell összehegeszteni két tonna HTML- és PHP-kódot, hogy kommentezési lehetőséghez jussunk. Inkább azt, hogy sok funkció és lehetőség közül lehet kiválogatni az adott blog szükségleteinek megfelelőket. (Persze egyszerű mezei blogot is lehet csinálni, nem őrültünk meg.) A funkciók tényleg csak címszavakban: tagging, rugalmas, többszintű kommentező, trackback, wysiwyg sablonszerkesztő, teljesen (!) wysiwyg editor, feedek, kapcsolatok, okos képkezelő, nagy tárhely, látogatottságmérés, stb.

Másodsorban ugyanakkor a blog.hu több, mint egy szimpla blogszolgáltatás, tartalomfejlesztési (igen, bloghálózatok!) és közösségépítési (nem, nem wiw!) ambíciók is vannak mögötte. Nem pont a Blogter-modellben hiszünk, hanem kicsit másban, de ez majd kiderül. És persze gazdasági ambíciók is vannak a háttérben, a szemünkben az a jó szolgáltatás, ami megáll a saját lábán. Ergo a blog.hu nem lesz teljesen free cucc. Naná, hogy az önmegvalósítás a legfontosabb cél, de ez csak akkor megy, ha vagy valaki finanszírozza vagy sikerül valamilyen üzleti modellt beépíteni, legalább kezdemény formájában. Blogot indítani természetesen ingyen lehet, de nem teszünk olyan könnyelmű ígéreteket, hogy pl. nem lesz reklám a blogokon - mégha igyekszünk is fájdalommentesen csinálni. Akinek ez nem tetszik, szerencsére talál olyan hazai szolgáltatót, ahol ettől nem kell tartani.

Van még egy csomó dolog, amit szeretnénk belelátni a projektbe, pl. nagyon kommunikatív, interaktív, feedbackekre építő, organikus szolgáltatásnak képzeljük el, majd meglátjuk.

Mikor lesz ez? Még szép, hogy egy ilyen szolgáltatás perpetual beta, de lesz egy szakasz az elején, ami bétább lesz, mint a többi. Ez elindul még idén, aztán jövő év elején fokozatosan nyitunk, ahogy haladunk, de nem teszünk elhamarkodott ígéreteket. (A bétához egyszerűen be kell jelentkezni a blog.hu címen található formon, természetesen az elején technikai okokból korlátozni szeretnénk a blogok számát, ezért nincs nyitott regisztráció.)

Mi köze az egészhez a sztahanovnak? Nos, szerző személyén kívül semmi, de az igen.

Tehát úgy néz ki, verseny, az lesz, a providerek majd persze szívnak, de a bloggerek válogathatnak a jobbnál jobb - és ami fontos: különböző profilú - szolgáltatások között, ami szerintem jót fog tenni a hazai blogoszférának, van hova feljönni, ne az infrastruktúra legyen az akadály.

(sztahanov)

komment Címkék: exkluzív fícsör

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása