friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




A meteorológus válaszol

2005.12.22. 14:36 hírbehozó

A múltkor, mikor a havazásos bejegyzésre készültünk, felkerestük az Országos Meterorológiai Szolgálatot is, hátha ők többet tudnak a havazás élettani hatásairól, mint a költészet, a regényirodalom, az enciklopédia és az egyéni tapasztalat. Nem reménykedtünk válaszban (miért is állnának szóba egy "bloggerrel"?)

Aztán, néhány napja kaptunk egy levelet H. Bóna Mártától, aki egyben megküldte nekünk kollégája, Gácser Vera válaszát. A levelet alant szó szerint közöljük:

"Tisztelt HH!

Ismereteim szerint a havazás közvetlen élettani hatásai nem nagyon mutathatók ki. Tapasztalatok alapján talán azt kijelenthetjük, hogy a legtöbb embernek a havazás esztétikai szempontból kellemes látványt nyújt, és sokan kimondottan szívesen sétálnak hóesésben. Az ő közérzetükre tehát minden bizonnyal kedvezően hat a havazás.

Élettani hatása inkább a havazást hozó ciklonoknak, frontoknak van. Havazás járhat együtt hidegfront átvonulással, de ilyenkor a hó mennyisége általában nem nagy, és inkább a záporos jellegű hóesés a jellemző. Nagyobb havazást inkább a melegfrontok, illetve a mediterrán térségből fölénk helyeződő ciklonok okozhatnak.

Ilyenkor, a legtöbb esetben, hideg levegő tölti ki a Kárpát-medencét, ami fölé a magasban kicsit enyhébb, nagy nedvességű levegő érkezik. Ebben a helyzetben a melegfrontokkal együtt járó tünetek fellépésével kell számolni.

Amennyiben ciklon helyeződik fölénk, annak előoldalán enyhe, nedves levegő érkezik (legtovább a keleti területek fölé), majd a hátoldalán (először az északnyugati térség fölé) hideg levegő áramlik be. Lassú átvonulás esetén sokáig keveredhet a kétféle légtömeg kiadós havazást eredményezve. Ebben a helyzetben meleg- és hidegfronti hatás együttesen, keverten jelentkezhet, ami sokaknál okozhat kellemetlenségeket.

Remélem, a fent leírtakkal segítségére lehettem.
Tisztelettel,
Gácser Vera"

- eddig a levél. Nos, mondanunk sem kell, hogy nem csak a meteorológia, mint régi tudományág iránti tiszteletünk erősödött e levél kapcsán, de kifejezetten pozitív véleménnyel vagyunk az Országos Meteorológiai Szolgálatról is. Az ilyen kellemes meglepetések miatt értelmezhető egyáltalán az ember számára az a betűcsoport, hogy "karácsony".

komment Címkék: exkluzív fícsör

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása